Înainte de invazia Rusiei, insula Giarîlgaci era vizitată de mii de turiști în fiecare an, dar după ocupația rusă, totul s-a schimbat, scrie Telegraf.

Giarîlgaci

Giarîlgaci. Foto: Wikipedia

În mai 2023, rușii au umplut cu nisip strâmtoarea care despărțea insula de continent. Drept urmare, insula a devenit efectiv parte a regiunii Herson ocupate și a fost transformată într-un poligon de antrenament militar.

„Această combinație a distrus hidrologia naturală: apa stagnează acum, se produce colmatare, iar rutele de migrație ale peștilor și păsărilor sunt perturbate. Experții avertizează că astfel de intervenții determină un proces durabil de degradare a ecosistemului golfului Giarîlgaciskaya”, scrie publicația.

În plus, Rusia a folosit teritoriul parcului național pentru antrenamentul și tragerile personalului militar.

„Astăzi, nu există turiști în acest loc unic, iar ecosistemul său a fost distrus din cauza unui dig artificial construit în golf, a unui incendiu de amploare și a multor altor intervenții umane neglijente. În loc să fie o bijuterie turistică și o rezervație, insula s-a transformat într-un teren de antrenament unde armata construiește adăposturi și desfășoară antrenamente”, notează publicația.

Un paradis pierdut

În august 2023, un incendiu de amploare a izbucnit pe insulă, cuprinzând o suprafață de peste 1.500 de hectare. Zona de conservare absolută din parcul național, unde chiar și vizitele umane erau restricționate, a ars complet. Acest lucru a dus la distrugerea principalelor populații de animale și plante rare de stepă.

Giarîlgaci cu o suprafață de 56 km² și o lungime de 42 km este cel mai mare banc de nisip al Mării Negre, situat în Golful Karkinit . Insula are plaje cu nisip curat și izvoare minerale. În mijlocul insulei există un izvor cu apă dulce, iar peste patru sute de lacuri mici sărate sunt împrăștiate pe tot teritoriul său.

Giarîlgaci.

Giarîlgaci. Foto: Wikipedia

Flora și fauna unică a insulei Giarîlgaci au fost bine conservate în trecut, înainte de invazia Rusiei. Giarîlgaci era un habitat pentru mistreți, căprioare, mufloni , precum și numeroși pescăruși și cormorani , crabi de vânătoare, melci și creveți.