Mali, cronica unei lovituri de stat „anunțată”

Statul african Mali tocmai a trecut printr-o nouă lovitură de stat. Aceasta după ce în august 2020 Mali a cunoscut a patra lovitură de stat de la obţinerea independenţei.

Noua lovitură de stat din Mali a avut loc luni, la doar câteva ore după anunţarea unui nou guvern, în continuare dominat de armată, dar din care au fost îndepărtaţi ofiţeri apropiaţi de junta care preluase puterea după lovitura de stat din august 2020, condusă de colonelul Assimi Goita.

Coloneii au instalat autorităţi de tranziţie după câteva săptămâni, inclusiv un preşedinte, Bah Ndaw, un militar la pensie, şi un guvern condus de Moctar Ouane, un civil. Ei s-au angajat, cu reticenţă şi sub presiunea comunităţii internaţionale, să redea puterea unor civili aleşi după o perioadă de 18 luni şi nu de trei ani, aşa cum considerau necesar.

Un vârtej de violenţe jihadiste

Confruntat cu o contestare politică şi socială în creştere, premierul a prezentat demisia guvernului său în urmă cu zece zile şi a fost numit din nou imediat de preşedintele de tranziţie Ndaw, cu misiunea de a forma o echipă cu deschidere.

Mali, o ţară cu 19 milioane de locuitori, şi vecinii săi Niger şi Burkina Faso sunt trei ţări africane prinse într-un vârtej de violenţe jihadiste, intercomunitare şi de altă natură, soldat cu mii de morţi şi sute de mii de persoane strămutate, potrivit AFP și Agerpres.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Avem tricolorul pe etichetă, ce mai contează ce înghițim? Dublul standard,...

Ultima găselniță a politicienilor de la PSD este să-i oblige pe comercianții care vând produse provenite din materii prime românești să se asigure că...

Cine a participat la petrecerea clanului Bădălău de Paște

Petrecere pe lux și opulență la salonul de fițe Monato din Bolintin Vale. Chiar dacă unora le bate pușcăria la ușă, membrii clanului Bădălău...