Management defectuos în Poliție – 250 de oameni la antidrog, 488 la Poliția Animalelor!

Publicat: 06 oct. 2023, 10:00, de Teodora Dinu, în SOCIAL , ? cititori
Management defectuos în Poliție - 250 de oameni la antidrog, 488 la Poliția Animalelor!

Sindicaliștii din Poliție spun că lupta împotriva consumului de droguri se realizează la nivelul Poliției Capitalei cu un aparat de tip drugtest la care au acces cei aproximativ 2000 de polițiștii de ordine publică, de la secțiile de poliție din București. Pe de altă parte, Poliția Capitalei spune că are 8 aparate.

La o solicitare adresată Poliției Române, instituția a a recunoscut faptul că deține un număr redus de aparate drugtest. “La nivel național, structurile de poliție rutieră au în dotare în medie, câte 3 aparate pe județ (…)”, a precizat pentru Puterea, Poliția Română.

Numărul aparatelor drugtest variază în funcție de instituția întrebată! Cum, necum numai să iasă la număr!

Chiar și așa la o populație de peste 3 milioane și mai bine în București, e foarte puțin. Din spusele polițiștilor reiese că atunci când opresc în trafic un conducător auto care prezintă simptomatologia consumului de substanțe psihoactive, singura variantă pentru ei este să îl conducă la sediul Brigăzii Rutiere unde au acces la un drug test. Asta înseamnă că șoferul trebuie să își lase mașina pe marginea drumului, să însoțească patrula, să se supună testării și ulterior să fie adus la autoturism, în cazul fericit în care este depistat negativ. Toate aceste operațiuni pot însuma în unele perioade ale zilei chiar și 1 oră.

MAI nu a mai achiziționat de 5 ani aparate drugtest pentru unitățile de poliție din țară. Pe dea altă parte, Consiliul General al Municipiului București anunța săptămâna trecută, printr-o HCGMB votată în unanimitate, că vor cumpăra 100 de aparate drugtest și le vor pune la dispoziția Poliției Capitalei.

Management defectuos! 250 de oameni la droguri, 488 la Poliția Animalelor

Suntem deja obișnuiți să auzim că un șefuleț de prin Poliție a fost schimbat pentru management defectuos! Pe când și șefii mai mari care decid strategiile de combatere a fenomenului infracțional vor fi schimbați după aceleași criterii?

Când polițiștii au semnalat că le pică tavanul pe ei și că s-au îmbolnăvit de tuberculoză din cauza condițiilor mizerabile, conducerea MAI a început să ancheteze ca să vadă cine a îndrăznit să vorbească, spune Cosmin Andreica, întrebat fiind de Național. ”Cum să ceri performanță unor oameni care sunt și puțini, și prost plătiți și fără dotare de mijloace tehnice? Programul de lucru al structurilor de combatere a criminalității organizate este de luni până vineri de la 8 la 16. Deci după ora 16 nu mai sunt drogați și nu se mai face trafic de droguri.

Avem 250 de polițiști la nivel național care lucrează pe traficul de droguri, în comparație cu Poliția Animalelor, care are 488 de funcții și cele mai bine plătite. Un ofițer de poliție, care a terminat Academia de un an și jumătate, are un salariu de 3.700 de lei. Acesta merge în civil, penetrează medii infracționale, anturaje, nu mai știe când vine acasă, când pleacă de acasă și ajunge, la un moment dat, să fie nevoit să se drogheze și el, pentru a nu fi descoperit. Și avem pretenția de la ei ca să fie integri, când prin fața lor trec sute de mii de euro săptămânal și chiar zilnic. Văd cât de ușor este să lași o geantă undeva și să primești 50.000 de euro că ai lăsat geanta acolo. Sunt niște lucruri care frapează”, a precizat președintele Sindicatului Polițiștilor Europol, Cosmin Andreica.

Centrul Bucureștiului plin de droguri

”Dacă mergeți seara în centrul Bucureștiului, o să vedeți zeci de tineri care își injectează droguri, trag pe nas sau le fumează, iar polițiștii nu au ce să le facă. Dacă nu se iau măsuri urgente și reale, în scurt timp vom deveni o țară de drogați. Întrunirea CSAT nu înseamnă nimic, probabil vor veni cu niște declarații că vor face și vor drege, dar lucrurile vor rămâne neschimbate. Cum este posibil ca în 8 ani de zile să cumperi pentru poliție doar 100 de drug-teste? Asta spune multe despre cât de mult se luptă împotriva drogurilor în România”, ne-a declarat Cosmin Andreica, președintele Sindicatului Polițiștilor Europol.

Citește și: Meta ia în calcul plata unor abonamente pentru Instagram și Facebook