Managerul general interimar al ONB: „Înţeleg că vaccinul nu are o rată de succes de sută la sută şi atunci luăm nişte măsuri suplimentare de precauţie”

Pe 14 mai, de la ora 19,00, la Opera Naţională București va fi prezentată Gala Extraordinară „Libera Musica”, primul eveniment cultural ce se înscrie în cadrul unui program-pilot privind reluarea spectacolelor în săli, adresat doar persoanelor vaccinate cu ambele doze împotriva COVID-19, într-un proiect iniţiat de Ministerul Culturii. În cadrul unei conferinţe de presă susţinută miercuri, managerul general interimar al Operei Naţionale Bucureşti, Daniel Jinga a spus, printre altele, că „în sală avem şapte puncte diferite de intrare, avem o împărţire pe trei spaţii mari diferenţiate şi în felul ăsta dorim să minimizăm riscul infectării pentru acel mic procent de vaccinaţi care s-ar putea presupune că nu s-au imunizat, pentru că înţeleg că vaccinul nu are o rată de succes de sută la sută şi atunci luăm nişte măsuri suplimentare de precauţie pentru a ne proteja atât artiştii, cât şi publicul”. 

Acesta a mai spus că „artiştii care nu s-au vaccinat se vor testa, testele vor fi încărcate în baza de date a DSP-ului, deci va fi o acţiune oficială, clară, transparentă, în aşa fel încât nicio persoană vineri seara, pe 14, nu va intra în Operă, artist sau public, dacă nu este vaccinată sau dacă nu face dovada lipsei acestui virus”.

Daniel Jinga a adăugat că Opera Naţională va continua să susţină spectacole cu public şi a invitat spectatorii, vaccinaţi sau nu, să vină să la spectacole!

Spectacolul-pilot din 14 mai e cu Hotărâre de guvern

Este foarte greu pentru instituţia noastră în acest an pandemic sau al doilea an pandemic, plin de foarte multe probleme, să-şi facă vocea auzită pentru a comunica publicului din România cel puţin, dacă nu din întreaga lume, cum ar fi firesc, pentru că este totuşi o instituţie emblematică pentru o ţară, cum spuneam, este foarte greu să comunicăm această sărbătorire pe care anul acesta ar trebui să o facem. Am început seria de spectacole cu ‘Messa da Requiem’ de Giuseppe Verdi, sâmbăta şi duminica trecută, continuăm acum cu această premieră de balet, pe care am aşteptat-o, iar vineri, 14 mai, avem mult discutatul spectacol-pilot în care vom umple sala Operei cu spectatori vaccinaţi, vom avea o prezenţă aproape de sută la sută, regulile de distanţare socială nu vor mai fi aceleaşi. Hotărârea de guvern care se constituie cadru legal pentru organizarea acestui spectacol-pilot a fost dată luni.

Mesajul meu către dumneavoastră este următorul: veniţi în număr cât mai mare vineri, 14 mai, la spectacolul nostru pilot dacă îndepliniţi condiţiile, iar dacă nu, încercaţi să nu duceţi mesajul că Opera Naţională practică spectacole discriminatorii, pentru că nu-i aşa, acesta este doar un spectacol-pilot, experiment care îşi doreşte deblocarea situaţiei actuale în care se află industria instituţiilor de spectacole”, a declarat Daniel Jinga, citat de Agerpres.

DSP-ul se va afla la Operă, la intrare

El a explicat şi modul în care publicul va putea participa la spectacol, cum vor putea fi achiziţionate biletele pentru spectacol şi modul de acces în sală.

Publicul poate participa la acel spectacol de vineri seara doar dacă este vaccinat iar biletele se pot cumpăra doar online. În momentul în care respectiva persoană îşi cumpără un bilet online, bifează mai multe căsuţe ale unui disclaimer. Printre ele se află şi un text în care ei spun că sunt vaccinaţi, inclusiv rapelul, adică au trecut prin tot procesul de imunizare. Mai departe nu au de făcut decât să vină la Operă cu cartea de identitate şi biletul. La intrare angajaţii noştri, în număr de zece, distribuiţi câte doi la cele cinci puncte de intrare în această clădire, vor verifica fiecare persoană cu o tabletă pusă la dispoziţia noastră de STS. Cu acea tabletă vor putea intra în baza de date a DSP-ului şi vor putea vedea dacă persoana din faţa lor apare ca fiind vaccinată. Procesul este foarte rapid, durează câteva secunde, se va controla, bineînţeles, şi biletul, vor fi direcţionaţi către sală, pe cinci zone de acces diferite. În sală avem şapte puncte diferite de intrare, avem o împărţire pe trei spaţii mari diferenţiate şi în felul ăsta dorim să minimizăm riscul infectării pentru acel mic procent de vaccinaţi care s-ar putea presupune că nu s-au imunizat, pentru că înţeleg că vaccinul nu are o rată de succes de sută la sută şi atunci luăm nişte măsuri suplimentare de precauţie pentru a ne proteja atât artiştii, cât şi publicul”, a precizat managerul.

Acesta a mai spus că „artiştii care nu s-au vaccinat se vor testa, testele vor fi încărcate în baza de date a DSP-ului, deci va fi o acţiune oficială, clară, transparentă, în aşa fel încât nicio persoană vineri seara, pe 14, nu va intra în Operă, artist sau public, dacă nu este vaccinată sau dacă nu face dovada lipsei acestui virus”.

Daniel Jinga a adăugat că Opera Naţională va continua să susţină spectacole cu public şi a invitat spectatorii, vaccinaţi sau nu, să vină să la spectacole.

Stagiunea nu e gândită discriminatoriu

E adevărat că invităm publicul să se vaccineze, pentru că este, din punctul nostru de vedere, soluţia cea mai rapidă şi mai sigură de a ieşi din acest impas, dar pe de altă parte nu ne gândim stagiunea discriminatoriu, ci organizăm spectacole pentru toate categoriile de public”, a spus managerul ONB.

Pe 14 mai, de la ora 19,00, la Opera Naţională va fi prezentată Gala Extraordinară „Libera Musica”, primul eveniment cultural ce se înscrie în cadrul unui program-pilot privind reluarea spectacolelor în săli în condiţii cât mai relaxate, adresat doar persoanelor vaccinate cu ambele doze împotriva COVID-19, într-un proiect iniţiat de Ministerul Culturii.

Purtarea măştii este opţională pe durata evenimentelor. Doar copiii între 5 şi 16 ani sunt obligaţi să o poarte, fiindcă ei nu au acces la vaccin.

După evenimente, participanţii vor fi monitorizaţi timp de 14 zile, pentru a vedea dacă se înregistrează cazuri de îmbolnăvire.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Avem tricolorul pe etichetă, ce mai contează ce înghițim? Dublul standard,...

Ultima găselniță a politicienilor de la PSD este să-i oblige pe comercianții care vând produse provenite din materii prime românești să se asigure că...

Cine a participat la petrecerea clanului Bădălău de Paște

Petrecere pe lux și opulență la salonul de fițe Monato din Bolintin Vale. Chiar dacă unora le bate pușcăria la ușă, membrii clanului Bădălău...