Mănăstirea Polovragi, loc vechi și loc nou, pentru credincioși

Lumea pare că se grăbește. Deja, cum am văzut cu toții, e așteptat, mai ales prin centrele comerciale, Moș Crăciun. Și nu de ieri, de azi, ci de pe la sfârșitul lunii septembrie, începutul lui octombrie.

Așa că, vă întreb: voi ce faceți de sărbătorile de iarnă? Încă nu ştiţi dacă o să staţi acasă, cu rudele, sau o să alegeți să petreceţi câteva zile liniştite într-un loc de poveste? Nu, nu… Chiar nu vorbesc despre Poiana Brașov ori despre Valea Prahovei, unde prețurile par, mai ales cu atâtea crize, să sară până la cer, potcovite cu nouăj’nouă de oca de fier.

Nu ştiţi unde să îmbinaţi mirificul sărbătorii cu frumuseţea locurilor şi cu blândeţea oamenilor? V-aţi săturat de reclamele care stârnesc călătoriile pe la hoteluri sau pensiuni arhicunoscute? Păi, dacă e aşa, ne permitem să vă dăm noi o sugestie. Mănăstirea Polovragi, loc vechi și loc nou, în egală măsură, pentru credincioși, dar și pentru cei care vor o oază de liniște și de frumos.

Loc de închinăciune

La Mănăstirea Polovragi măicuţele sunt întotdeauna bucuroase de oaspeţi şi de Crăciun, de nașterea Domnului, cu atât mai mult. Cercetătorii spun că mănăstirea are peste 500 de ani şi a fost ridicată de Radu Comisul şi Pătru Spătaru, fiii marelui boier Danciu Zamona, menţionaţi într-un hrisov de la 18 ianuarie 1480 de către voievodul Basarab cel Tânăr.

Mai târziu, mănăstirea este răscumpărată de Constantin Brâncoveanu de la Patriarhul Dositei al Ierusalimului, în anul 1693 şi făcută metoc al mănăstirii Hurezu. Brâncoveanu restaurează biserica, îi înalţă turla şi îi adaugă un pridvor în stil brâncovenesc.

Mănăstirea Polovragi a adăpostit apoi, pe vremea dominaţiei austriece, un batalion de oşteni şi, la aproape un secol de la acest eveniment, a fost prădată de trupele de tâlhari ale lui Pasvantoglu. Se spune că, de atunci, odoarele mănăstirii zac ascunse undeva, sub apele Olteţului, aşa cum au găsit cu cale să le dosească în clipa atacului călugării.

Dacă aţi ales această destinaţie, Mănăstirea Polovragi, adică, un loc cu vechi, un loc cu nou, un loc de poveste, vă dorim şedere plăcută.

Chilii la Polovragi
Chilii la Polovragi

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...

Un membru CA la societățile Primăriei Galați câștigă anual până la...

Dezbaterile coaliției guvernamentale pe tema reducerii cheltuielilor din sectorul bugetar readuc în actualitate faptul că aceleași partide, PSD și PNL, au dat undă verde...