Mâncăm pâine și paste cu urme de metale grele. Medicii avertizează asupra riscului crescut de cancer pancreatic

Publicat: 26 iun. 2025, 16:14, de Carmen Ciripoiu, în Sănătate , ? cititori
Mâncăm pâine și paste cu urme de metale grele. Medicii avertizează asupra riscului crescut de cancer pancreatic

Medicii francezi au emis avertismente privind alimentele de bază, respectiv pâinea și pastele. Specialiștii susțin că sunt contaminate cu niveluri periculoase de cadmiu, un metal greu care poate ajunge în farfuriile noastre fiind utilizat în îngrășăminte.

În România, cancerul pancreatic este o cauză semnificativă de deces. Conform datelor OMS din 2020, decesele cauzate de cancerul pancreatic au reprezentat 1.26% din totalul deceselor din țară.

Situația e complicată și în România

Franța, cel mai mare utilizator de îngrășăminte din Europa, continuă să se bazeze masiv pe importurile de fosfați din Maroc, unde roca fosfatică poate conține până la 507 mg/kg de cadmiu. Agenția Națională pentru Siguranța Alimentară din Franța a recomandat din 2019 reducerea limitei la 20 mg/kg, dar guvernul francez nu adoptat propunerea.

Și mai îngrijorător e faptul că în 2023, Marocul a fost principalul furnizor de îngrășăminte fosfatice și pentru țări ca Spania, Italia, Belgia, Irlanda, Polonia, dar și România, care au importat cantități mari.

Cadmiul a fost clasificat ca fiind cancerigen pentru om de către Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului

Cadmiul este un metal greu care se poate acumula în sol și în culturi atunci când este utilizat în îngrășămintele fosfatice. Acesta a fost clasificat ca fiind cancerigen pentru om de către Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului, parte a Organizației Mondiale a Sănătății. Cadmiul ajunge apoi în culturi, făcând alimentele principala sursă de expunere a oamenilor.

Peste o treime din copiii cu vârsta sub 3 ani sunt expuși la niveluri considerate nesigure

Într-o scrisoare adresată guvernului francez, Asociația națională franceză a medicilor generaliști a subliniat legătura dintre prezența cadmiului în cereale, pâine și paste și creșterea cazurilor de cancer pancreatic.

Medicii au explicat că peste o treime dintre copiii cu vârsta sub 3 ani sunt deja expuși la niveluri considerate nesigure și au dat vina pe îngrășămintele cu conținut ridicat de cadmiu ca fiind cauza principală.

Ministerul francez al agriculturii a cerut luarea de măsuri

UE a stabilit o limită de 60 mg/kg de cadmiu pentru îngrășămintele fosfatice începând cu iulie 2022, cu o revizuire obligatorie până în 2026. Statele membre pot impune limite mai stricte, însă doar unele dintre țări au făcut asta, e vorba de Ungaria, Slovacia, Finlanda, Suedia și Danemarca.

Concentrații mai ridicate de cadmiu s-au găsit în Polonia, Irlanda, Finlanda și Suedia

Din păcate însă, reducerea nivelului de cadmiu din îngrășăminte nu poate rezolva această problemă într-un timp, pentru că acest metal greu s-a acumulat în solurile europene de zeci de ani. Specialiștii au avertizat că o decontaminare a terenurilor agricole ar putea dura zeci de ani.

Franța nu este de departe țara cea mai afectată. Un studiu din 2024 privind nivelurile de cadmiu din solurile UE a constatat concentrații mai ridicate de cadmiu în solurile superficiale din Polonia, Irlanda, Finlanda și Suedia.

În ultimii 20 de ani, Italia a înregistrat cel mai mare număr de notificări din UE privind prezența cadmiului în alimente. Majoritatea produselor contaminate au fost importate din străinătate.