Mandatul managerului care a mărit brusc salariile la ”Valea Jiului” a fost prelungit

Publicat: 07 apr. 2024, 09:41, de Cristian Matache, în ECONOMIE , ? cititori
Mandatul managerului care a mărit brusc salariile la ”Valea Jiului” a fost prelungit

Eusebiu Durbacă va mai sta încă două luni la conducerea Complexului Energetic Valea Jiului, societate care a preluat activele CE Hunedoara.

Mandatul directorului general interimar al Complexului Energetic Valea Jiului, Eusebiu Durbacă, a fost prelungit cu încă două luni, conform unei decizii necesare pentru organizarea concursurilor impuse de ordonanța corporativă. Reprezentanții administrației companiei au subliniat că această prelungire este esențială pentru a evita posibilele consecințe negative asupra absorbției fondurilor europene în cadrul PNRR.

Durbacă a venit la conducerea Complexului în noiembrie anul trecut. De atunci și până azi, salariile și bonusurile angajaților, indemnizațiile membrilor Consiliului de Administrație și leafa directorului general au crescut de la 16,5 milioane de lei în noiembrie 2023 la 19,2 milioane de lei în ianuarie 2024, fără să avem un salt spectaculos al numărului de salariați.

Complexul din Valea Jiului, funcțional din toamna anului trecut, a fost condus în mod interimar, având o conducere impusă pe criterii politice, similar cu ceea ce s-a întâmplat și în cazul Complexului Energetic Hunedoara, care acum este defunct.

Andrei Popa, președintele Consiliului de Administrație al Complexului Energetic Valea Jiului, a declarat că prelungirea mandatului directorului general a fost necesară până la finalizarea concursului pentru Consiliul de Administrație și pentru a începe concursul pentru directorul general. Acest demers este obligatoriu conform prevederilor Ordonanței de Urgență 109/2011 privind guvernanța corporativă.

Directorul actual al Complexului Energetic Valea Jiului, Eusebiu Durbaca, care a fost anterior membru al PNL, a rămas în funcție și după schimbarea politică din zonă, asociată cu trecerea primarului Tiberiu Iacob-Ridzi la PSD. Decizia de prelungire a mandatului său vine în contextul campaniei electorale pentru alegerile locale, însă oficialii neagă orice legătură între aceste aspecte.

Andrei Popa a subliniat că termenul de prelungire a mandatului este determinat de prevederile legale și că acest lucru este vital pentru evitarea riscului de a încălca prevederile PNRR, care ar putea duce la restituirea unor sume semnificative către Comisia Europeană. Respectarea ordonanței corporative este esențială pentru evitarea unor astfel de consecințe, iar o nouă prelungire a mandatului directorului general este exclusă, indiferent de presiunile politice la nivel

CE Valea Jiului este ținută pe perfuzii dar plătește din ce în ce mai bine

Conform unui document semnat de Casian-Pavel Nițulescu, secretar de stat în Ministerul Energiei, se observă că societatea din Valea Jiului, care operează termocentrala Paroșeni și are în concesiune patru mine de huilă, este ținută pe perfuzii, adică din ajutoare de stat. Tot cărbunele scos din mine este utilizat la centrala Paroșeni iar vânzarea de energie a Complexului a scăzut din ianuarie de la 4,5 milioane de lei la 2,5 milioane de lei. În februarie, s-a mai recuperat, ajungând la venituri de 3,9 milioane de lei. Ținând cont de aceste cifre, se pune întrebarea de unde și până unde avem respectiva creștere a cheltuielilor cu salariile, bonusurile și indemnizațiile.

”Patronul” CE Valea Jiului este Ministerul Energiei. Instituția l-a lăudat pe Eusebiu Durbacă pentru că a realizat stocul de cărbune pentru repornirea Termocentralei Paroșeni dar nu spune nimic de sporirea cheltuielilor cu salariații și șefii. ”De la preluarea mandatului de la Director general de către dl Durbaca Eusebiu (7 noiembrie 2023), s-a reușit ca de la cele patru sucursale miniere să se asigure stocul de cărbune necesar pornirii Termocentralei Paroșeni și asigurarea funcționării sale pentru o perioadă totală de 11 zile, realizându-se o producție de energie electrică de 17.036 MWh, din care 12.071 MWh au fost tranzacționați pe Bursa OPCOM, obținându-se venituri în valoare de 7,15 milioane de lei”, se arată într-un comunicat al Ministerului Energiei.

Producția de cărbuni în creștere are nevoie de oameni mai mulți și din acest motiv CE Valea Jiului dorește să angajeze peste 300 de oameni în luna aprilie. Dar nu are bani pentru salarii! conform unui lider de sindicat.

“Din punctul meu de vedere angajările ar trebui blocate până nu se rezolvă problema bugetului. Acest buget ne permite efectiv remunerarea acelor oameni pentru munca pe care urmează să o facă. Deci putem vorbi despre angajări după ce avem soluționată problema bugetului. Este punctul meu de vedere”, a declarat pentru Mondo TV, Darius Cîmpean, liderul sindicatului “Muntele”. De ce nu sunt bani? Probabil că s-au tot mărit câștigurile unora din companie.

Mai jos prezentăm lista șefilor de la CE Valea Jiului:

Ce a produs CE Valea Jiului în perioada octombrie 2023-ianuarie 2024: