Manuscrisul lui Nostradamus se întoarce la Roma

După 20 de ani – vorba lui Dumas, deși, data dispariției nu se știe cu exactitate, a fost găsit manuscrisul lui Nostradamus, furat de la Roma.

El a fost vândut – după ce s-a plimbat, conform monitorizărilor specialiștilor, prin toată Europa, cel mai mult tronând pe o tarabă din Paris, unei case de licitații germane și, deci, în Germania a fost găsit. Era pregătit de „măritiș”, adică de vânzare. Prețul de pornire ar fi plecat de la 12 mii de euro. Dar s-a constatat repede că sunt mulți colecționari care sunt gata să dea mult mai mult, ceea ce a făcut ca valoarea manuscrisului să crească substanțial. Când s-a constatat că manuscrisul „Profetie di Michele Nostradamo” este originalul – desigur, s-au făcut studii și teste și s-a certificat că ștampila cu cerneală a bibliotecii Santissimi Blasi și Cairoli de Urbe, o instituție bisericească care a fuzionat în Centrul Barnabiților în 1991, este cea autentică, autoritățile germane au dispus imediat, la solicitarea procurorilor de la Roma, sechestrarea obiectului. Carabinierii Unității de Protecție a Patrimoniului Cultural, ministrul Culturii, Claudia Roth, ambasadorul Italiei în Germania, Armando Varricchio, procurorul Francesco Marinaro au recuperat manuscrisul în timpul unei ceremonii special organizate la Berlin. De altfel, pe lângă volumul cu însemnările lui Nostradamus, italienii au mai recuperat un tablou de Agostino Tassi și o miniatură a unui misal din secolul al XVI-lea.

Prin Convenția UNIDROIT, privind bunurile culturale furate sau exportate ilegal, semnată la Roma, la data de 24 iunie, 1995, restituirea internațională a bunurilor culturale furate sau exportate ilegal, nu mai constituie o problemă.

Acum, manuscrisul lui Nostradamus a revenit la Biblioteca Centrului de Studii Istorice a Ordinului General al Barnabiților din Roma.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...