Mărarul și pătrunjelul, pericol pentru români. Ce au descoperit specialiștii
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/07/patrunjel-si-marar.jpg)
Analizele de laborator realizate de specialiști au dezvăluit că mărarul și pătrunjelul din piețele din București conțin reziduuri de pesticide care depășesc limitele legale, unele chiar de 400 de ori.
Roșiile, castraveții, mărarul și pătrunjelul, sunt promovate în piețele din București ca fiind „naturale” și „sănătoase”, dar analizele de laborator din iunie–iulie 2025 realizate de Observator News în cadrul campaniei „Ce ne puneți în mâncare” au arătat că multe dintre aceste produse conțin pesticide peste limitele legale, reprezentând un pericol pentru sănătatea consumatorilor.
Opt din nouă probe conțineau pesticide peste limitele legale
În iunie 2025, reporterii Observator News au prelevat nouă probe de roșii din piețele din București, analizate în laboratoare acreditate.
Rezultatele specialiștilor au arătat că opt din nouă probe conțineau pesticide peste limitele legale, cu o medie de trei tipuri de reziduuri per probă. Substanțele detectate au fost Acetamiprid, care irită pielea și ochii, provoacă amețeli și Ciprodinil, care dăunează ficatului și rinichilor.
Ce boli se pot face de la substanțele detectate în mărar, pătrunjel și roșii
„Cele mai multe dintre pesticide cauzează boli cronice și în special cancere de tip mamar, testicular. Pot să modifice fertilitatea și să reducă fertilitatea, să provoace defecte genetice ale embrionului și chiar moartea embrionilor.
Pot acționa asupra sistemului nervos central prin durări de cap, contracții, spasme, convulsii”, a declarat toxicologul Marius Chipurici. La rândul său, Alexandru Cîrîc, directorul Institutului de Cercetări Alimentare a mărturisit că „avem în medie trei reziduuri de pesticide”.
„Trei tipuri de pesticide folosite înseamnă că noi totuși consumăm niște chimicale în mod constant din fiecare din aceste produse”, a spus specialistul.
Recomandări pentru consumatori
Specialiștii au și câteva recomandări pentru consumatori. Înainte de a consuma legumele, spălați-le sub jet de apă rece și înmuiați-le în apă cu bicarbonat, pentru a reduce reziduurile.
Cumpărați întotdeauna legume și fructe doar din surse verificate, alegând producători cu certificare ecologică sau piețe controlate. Evitați verdețurile „prea perfecte”, pentru că aspectul excesiv de atractiv poate indica tratamente chimice. În cazul în care aveți suspiciuni, încurajați autoritățile.