Marcel Boloș, despre cazul Roșia Montană: Există și varianta să nu plătim, ci să se facă exploatarea

Publicat: 07 mart. 2024, 14:24, de Mariana Olteanu, în POLITICĂ , ? cititori
Marcel Boloș, despre cazul Roșia Montană: Există și varianta să nu plătim, ci să se facă exploatarea

În numai o zi, România va afla decizia finală în cazul dosarului Roșia Montană. În funcție de această decizie, se va putea formula strategia de negociere. Marcel Boloș se anunță optimist și susține că „există și varianta să nu plătim nimic, ci să se facă exploatarea”.

„Am fost înștiințați că în cursul zilei de vineri se va pronunța decizia de către instanța arbitrală internațională. Așteptăm să vedem care va fi această decizie și urmează mai apoi să ne formulăm strategia de negociere și în funcție de cum vor fi coordonatele acestei strategii de negociere vom parcurge etapele necesare pentru a ajunge la un consens cu beneficiarii acelei decizii”, a explicat Marcel Boloș.

În ceea ce privește o posibilă cale de atac mai rapidă, ministrul Finanțelor a declarat că „este posibilă, dar ea se derulează destul de rapid”.

Decizia stârnește îngrijortări în rândul pensionarilor. Cu toate acestea, Marcel Boloș oferă asigurări și susține că decizia nu influențează modalitatea de recalculare a pensiilor din luna septembrie, dar majorează ținta de deficit bugetar.

„Este posibilă, dar ea se derulează destul de rapid. Așa sunt uzanțele instanțelor arbitrale internaționale și perspectiva aceasta de a schimba decizia care se va pronunța vineri, în urma discuțiilor cu juriștii, este destul de mică”, a conchis Marcel Boloș.

Totodată, oficialul susține că „există o strategie de negociere”, care va fi pusă în aplicare la momentul în care va începe dialogul cu titularii acestei decizii și că există și „perspectiva unei decizii nemonetare”.

„Au cerut 6, 7 miliarde de euro și minim ceea ce au investit, adică un miliard de euro. Există perspectiva unei decizii nemonetare. Să sperăm că alternativa aceasta va fi luată în calcul. Decizia nemonetară ar fi rezultatul luării în considerare a faptului că licența de exploatare este încă în vigoare și obligația statului pentru a continua investiția în condițiile prevăzute în raportul de mediu poate fi o variantă reținută de către instanță”, a mai spus ministrul.