Marcel Ciolacu a primit „Crucea Bucovinei”, cea mai înaltă distincție a eparhiei Sucevei

Publicat: 13 apr. 2024, 15:37, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în ACTUALITATE , ? cititori
Marcel Ciolacu a primit „Crucea Bucovinei”, cea mai înaltă distincție a eparhiei Sucevei

Marcel Ciolacu a fost decorat cu Ordinul „Crucea Bucovinei”, cea mai înaltă decorație a eparhiei Sucevei. Evenimentul a avut loc cu ocazia vizitei la șantierul de restaurare a Mănăstirii „Sf. Ioan cel Nou de la Suceava”.

Premierul Marcel Ciolacu a fost întâmpinat de o delegație formată din Părintele Arhiepiscop Calinic al Sucevei și Rădăuților, Episcopul Vicar Damaschin Dorneanul, Arhim. Serafim Grigoraș, starețul așezământului monahal, și membri ai Permanenței Consiliului Eparhial.

Din delegația premierului au făcut parte secretarii de stat Alexandru Stoica și Gheorghe Florin Cârciu și senatorul Paul Stănescu.

Reprezentanții Guvernului României au vizitat ansamblul monahal și paraclisul unde sunt așezate în această perioadă moaștele Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou.

„Fiți bineveniți în Bucovina, acest Athos românesc, statut pe care-l dă acestei părți a țării frumusețea mănăstirilor, opt dintre ele fiind monumente cu valoare universală, incluse în patrimoniul UNESCO!” a spus Înaltpreasfințitul Părinte Calinic.

Ierarhul l-a rugat pe șeful guvernului să continue sprijinul pentru lucrările de consolidare a monumentelor UNESCO din eparhie și pentru realizarea infrastructurii unor noi proiecte filantropice în domeniu medical și social.

Marcel Ciolacu, a subliniat că societatea actuală trebuie să lupte pentru păstrarea valorilor autentice, Biserica fiind cea care menține vie credința:„Nu e pentru prima oară când o spun: Bucovina și Suceava sunt un tărâm rupt din rai, un tărâm plin de credință; și cred că un popor nu poate avea viitor fără să-și cunoască istoria. Dar cel mai important este că un popor este pierdut atunci când nu mai are credință”, a spus premierul.

Prim-ministrul a subliniat importanța cooperării dintre Stat și Biserică și a afirmat că valorificarea patrimoniului național este una dintre prioritățile guvernului.

Oaspeții au inspectat apoi lucrările exterioare și au vizitat amplasamentul Casei Sociale „Anastasie Crimca” și pe cel al caselor „Mitropolit Silvestru” și „Dositei Herescu”.

Biserica „Sf. Gheorghe” a Mănăstirii „Sf. Ioan cel Nou de la Suceava” a fost construită între anii 1514-1522 și este monument inclus pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO.