Marcel Ciolacu: Schemele de ajutor în economie – de trei ori mai mari ca în guvernările anterioare

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a afirmat, joi, că schemele de sprijin pentru economie, populaţie şi companii reprezintă 6% din PIB de când social-democraţii au intrat în coaliţia de guvernare, fiind de trei ori mai mari decât în guvernările „celebrilor” premieri Orban şi Cîţu.

„Viziunea partidului pe care îl reprezint este legată, în primul rând, de creşterea puternică a investiţiilor publice şi, pe urmă, de stimulare a investiţiilor private prin programele guvernamentale şi scheme de ajutor de stat, în valoare de peste 20 de miliarde în anul 2022″, a susţinut Ciolacu, la lansarea versiunii în limba română a Cartei Albe a IMM-urilor din România.

Potrivit lui Ciolacu, coaliţia PSD – PNL – UDMR a inclus în acest an pentru investiţii 92 de miliarde lei în bugetul de stat, prin PNRR şi fonduri europene, mai mult cu 22 de miliarde de lei faţă de anul trecut.

„Am să dau două cifre mari de comunicat pentru anul acesta. De când am intrat în această coaliţie, schemele de sprijin pentru economie, populaţie şi companii reprezintă 6% din PIB, de trei ori mai mult decât în guvernările celebrilor prim-miniştri Orban şi Cîţu. Coaliţia PSD – PNL – UDMR a prins în buget în acest an 92 de miliarde lei pentru investiţii din buget, PNRR şi fonduri europene, mai mult cu 22 de miliarde lei faţă de anul trecut”, a precizat liderul PSD.

El a menţionat că această sumă este cea mai mare alocată pentru investiţii publice după Revoluţie.

„Investiţiile publice au efecte de multiplicare în economie, după cum bine ştiţi. Multiplicatorul cumulativ agregat al investiţiilor publice arată un coeficient de multiplicare între 1,5 şi 8, adică la un leu investiţie publică se atrag efecte în economie de 1,5 lei pe termen scurt, până la 8 lei la cinci ani de la finalizarea investiţiei, în funcţie de domeniu. Cred că dacă avem în acest an o creştere economică de 4,6 – 4,8, acestea sunt ultimele prognoze, atât ale Băncii Mondiale, cât şi ale FMI, totul se datorează susţinerii companiilor româneşti prin scheme de sprijin diversitate, plus intensificarea investiţiilor publice”, a arătat Marcel Ciolacu.

Preşedintele PSD a adăugat că va sprijini în continuare companiile româneşti, menţionând că anul viitor se mizează pe o creştere economică de 3,7%.

„Aceasta este calea corectă şi aşa ne propunem să facem în continuare. Vrem să vă sprijinim pentru că doar susţinând companiile româneşti şi menţinând la cote stabile consumul intern, putem spera să trecem în 2023 la o etapă nouă de dezvoltare economică a ţării. Vreau să dau şi două, trei cifre importante pentru anul viitor. În anul 2023, mizăm pe o creştere economică de 3,7, cifră estimată de Comisia Naţională de Prognoză. FMI prognozează între 3,5 şi 4%. Asta înseamnă un plus de circa 150 de miliarde la PIB. Ca şi anul acesta, vrem să investim acelaşi procent din PIB în economie, respectiv între 6,5 şi 7% din PIB, iar asta înseamnă că vom obţine un plus de 10 – 11 miliarde de lei pentru investiţii”, a completat Marcel Ciolacu.

Potrivit liderul PSD, programele de sprijin pentru IMM-uri care produc în România vor continua în 2023.

„Aţi văzut, am avut şi OK-ul Comisiei Europene pentru acea schemă de 4 miliarde de euro, în plus să continuăm protejarea IMM-urilor prin preţ plafonat la curent şi gaze. Încă noi vedem companiile mici şi mijlocii din România, mai ales cele care produc bunuri şi servicii cu valoare adăugată mare, drept un motor al creşterii economice. Credinţa noastră este că, susţinând ţintuit firmele mici şi mijlocii din sectoare economice vitale pentru România, vom depăşi cu bine următoarele luni. Să reamintesc ceva foarte important – toate ideile bune care au ajuns la mine din partea dumneavoastră, prin domnul Jianu, le-am retransmis direct la grupurile de lucru de politici publice din interiorul PSD şi pe urmă le-am discutat în coaliţie şi marea majoritate din ele se transformă în măsuri economice sau soluţii legislative. Asta cred eu că înseamnă un parteneriat corect cu companiile româneşti”, le-a mai transmis Ciolacu reprezentanţilor IMM-urilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...