Marcel Ciolacu vorbește despre prima ”străpungere” din ultimii 30 de ani

Premierul Marcel Ciolacu a dat declarații luni, în cadrul vizitei de la șantierul Autostrăzii Sibiu-Pitești. El spune că, pentru prima dată în istoria României, s-a creat un echilibru între deficit și investiții.

Marcel Ciolacu a spus că proiectul Autostrăzii Sibiu-Pitești este „prima străpungere din perioada comunistă” și, chiar dacă nu este o lucrare întinsă, este foarte dificilă.

Este evident că deja constructorul este în avans cu lucrările. Sunt ferm convins că dacă am fi fost în Schengen ar fi fost şi mai în avans şi lucrurile ar fi mers mult mai uşor. În acest moment, România are (…) un deficit de 56 de miliarde şi cheltuieli de investiţii de 57 de miliarde. Este pentru prima oară în istoria României când s-a creat acest echilibru între deficit şi investiţii”, a contiinuat premierul. 

Cunoaştem cu toţii situaţia când am venit prim-ministru, înţeleg că anumite persoane sunt supărate pentru că direcţionăm în primul şi în primul rând banii căyte investiţii. Unii sunt foarte supăraţi că direcţionăm cele mai mari sume către Ministerul Transporturilor”, a mai spus el.

Premierul susține că lucrările din transporturi se îndesesc cel mai rapid și primează în importanța strategică, ele fiind marile lucrări de infrastructură.

Tot timpul găseam motive să amânăm astfel de lucruri. (…) Aceste tronsoane de la Piteşti la Sibiu care sunt în lucru au fost ocolite de toţi miniştrii transporturilor de 30 şi ceva de ani”, a mai spus Ciolacu, precizând că Sorin Grindeanu este ”primul ministru care închide de la Nădlac până la Constanţa”. 

O să închidem, la fel, de la Moldova până în Constanţa. E prima oară când avem un plan şi acest plan prinde contur”, a spus Ciolacu, subliniind că dacă și pentru următoarele proiecte vor fi constructori la fel de buni ca cei care lucrează în prezent la această autostradă, este ferm convins că lucrările se vor bucura de o dinamică mai mare.

Nu va exista să nu avem bani pentru infrastructură, nimeni nu a pus la socoteală acum 6 luni sau 8 luni faptul că România este la sfârşitul unui exerciţiu financiar şi în primul şi în primul rând trebuiau să se gândească că trebuie să venim cu cofinanţările, astfel încât aceşti bani să nu-I pierdem. Asta face în acest moment Guvernul”, a informat premierul, precizând că transportul a beneficiat de cei mai mulți bani penru că sunt cei mai avansați și pentru că au încă multe programe blocate.

Sperăm ca prin POIM să nu pierdem bani la sfârşitul anului. Am sărit la 85 %, ultimele plăţi, absorbţia cu exerciţiul financiar. Este prima atât de mare, avem încă la decontare încă 1,5 miliardee.O să mai dau şedinţă de guvern cofinanţare pentru MIPE, să ajungem la peste 95% absorbţia pe exerciţiul financiar trecut”, a mai declarat Ciolacu. 

Mai multe articole...

Cele mai citite articole