Marco Rubio apără revocarea vizelor în SUA: „O viză nu este un drept. Este un privilegiu”
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/04/Media-Punch-MediaPunch-Inc-Alamy-Profimedia.webp)
Administrația Trump a revocat mii de vize pe fondul criticilor privind limitarea libertății de exprimare.
Secretarul de stat al Statelor Unite, Marco Rubio, a confirmat marți, în fața unei subcomisii senatoriale, că administrația americană a revocat „probabil mii de vize” în ultimele luni, conform Reuters. Măsura face parte dintr-o strategie mai amplă a administrației Trump de a înăspri politicile de imigrație și de a controla influențele considerate ostile politicii externe a SUA.
„Nu știu ultimele cifre, dar probabil că mai avem multe de făcut”, a declarat Rubio în cadrul audierii, subliniind că a semnat personal fiecare ordin de revocare. Potrivit acestuia, numărul vizelor anulate este în prezent „probabil de ordinul miilor”, în condițiile în care, în luna martie, Departamentul de Stat raportase anularea a peste 300 de vize, majoritatea de tip student și vizitator.
Argumentul administrației: amenințări la adresa politicii externe
Secretarul de stat a susținut că revocările sunt motivate de pozițiile exprimate de unii beneficiari ai vizelor, în special în legătură cu războiul din Gaza. Oficialii americani au declarat că acele persoane care au exprimat sprijin pentru palestinieni sau care au criticat statul Israel au fost considerate o potențială amenințare la adresa intereselor externe ale SUA.
„O viză nu este un drept. Este un privilegiu”, a afirmat Rubio, justificând politica administrației prin nevoia de a proteja securitatea națională și imaginea internațională a țării. Cei vizați au fost acuzați că sunt „pro-Hamas”, deși în majoritatea cazurilor este vorba despre exprimarea unor opinii personale sau academice.
Cazuri controversate și reacții din Senat
Măsurile luate au stârnit reacții dure în Congres. Senatorul democrat Jeff Merkley a criticat în termeni severi acțiunile administrației, afirmând că ridicarea unei vize pe baza opiniilor exprimate de cineva încalcă grav principiile de justiție și libertate.
„Ideea că o persoană ar putea, pe baza opiniei sale cu privire la activitatea viitoare sau așteptată a cuiva, să piardă o viză, mi se pare o încălcare extraordinară a procedurii echitabile”, a declarat Merkley în cadrul audierii.
Un caz devenit emblematic este cel al studentei turce Rumeysa Ozturk de la Universitatea Tufts, care a fost reținută peste șase săptămâni într-un centru de detenție pentru imigranți din Louisiana. Reținerea a fost motivată de faptul că tânăra semnase un articol critic la adresa poziției universității față de conflictul israeliano-palestinian. Judecătorul federal William Sessions a ordonat eliberarea sa condiționată în cadrul unei audieri la Burlington, Vermont.
Critici privind libertatea de exprimare
Mai mulți activiști și organizații pentru drepturile civile au denunțat deciziile administrației Trump, considerând că acestea reprezintă un atac direct la libertatea de exprimare garantată de Constituția SUA. „Este o tentativă de a reduce la tăcere vocile critice prin mijloace administrative, fără niciun proces echitabil”, a declarat un reprezentant al unei organizații pentru drepturile imigranților.
Cu toate acestea, oficialii administrației au continuat să susțină că deciziile sunt legale și necesare în actualul context geopolitic, argumentând că nu este vorba despre cenzură, ci despre protejarea interesului național.
„O viză nu este un drept. Este un privilegiu”, a afirmat Rubio, justificând politica administrației prin nevoia de a proteja securitatea națională și imaginea internațională a țării. Cei vizați au fost acuzați că sunt „pro-Hamas”, deși în majoritatea cazurilor este vorba despre exprimarea unor opinii personale sau academice.
Având în vedere declarația lui Rubio și retragerea României din programul Visa Weiver, românii, par a nu fi demni de a se bucura de acest privilegiu.