Marea brambureală: Cum a început școala în patria lui Balzac

Publicat: 15 sept. 2020, 10:02, de Roxana Roseti, în Internațional , ? cititori
Marea brambureală: Cum a început școala în patria lui Balzac

„Școala şi epidemia de coronavirus: marea brambureală”, acesta este titlul unei anchete din Le Monde, care rezumă situaţia din şcolile franceze, după doar două săptămâni de funcţionare în „regim de coronavirus”.

Autorităţile de la Paris au impus un protocol foarte strict: în ce condiţii se închide o clasă sau o şcoală, cine şi când trebuie să fie testat, după cât timp se pot întoarce în clase copii bolnavi sau suspectaţi de Covid-19, etc. Conform Le Monde, experienţa de pe teren arată din păcate o situaţie destul de haotică, pentru că procedura nu a fost tot timpul şi de toată lumea bine înţeleasă, după cum notează RFI.

Potrivit cifrelor oficiale publicate la 11 septembrie în Franța, 524 de clase şi 32 de şcoli sunt închise în toată Franţa din cauza epidemiei (în Franţa există în total peste 60.000 de şcoli). Masca este obligatorie în școlile franceze pentru toţi copiii de peste 11 ani (gimnaziu şi liceu) tot timpul – în clasă şi în recreaţie. Aceeaşi regulă se aplică şi cadrelor didactice sau personalului administrativ. Copiii trebuie să vină cu masca de acasă, un număr foarte limitat de măşti fiind pus la dispoziţie de şcoală pentru cei mai nevoiaşi. Toate acestea în condițiile în care, din 14 septembrie, elevii din clasele I, a II-a, a VI-a şi a X-a au început să dea teste la franceză şi matematică. Testări menite a clarifica la ce nivel sunt respectivii copii, cât de mult au avut de suferit de pe urma carantinei şi a întreruperii şcolii la mijlocul lui martie, ştiut fiind că mulţi dintre ei de atunci şi până acum două săptămâni nu prea au pus mâna pe carte.

Bolnav sau doar suspect, elevul trebuie să stea acasă o săptămână

Potrivit sursei menționate, profesori şi părinţi se întreabă de ce se închide o clasă și pentru câtă vreme. Regula este destul de clar impusă de ministerul francez al Educaţiei. Dacă un elev a fost identificat drept „contact cu risc” – adică a stat o vreme în preajma unui bolnav – şi familia semnalează acest lucru şcolii, copilul rămâne acasă, evită contactele, iar medicul va decide testarea copilului. Bolnav sau doar suspect de boală, elevul trebuie să stea acasă o săptămână, iar ca să revină la şcoală, nu i se cere niciun certificat medical. Dacă un copil este găsit pozitiv, şcoala trebuie să fie informată iar la rândul ei, aceasta trebuie să întocmească lista cu persoanele – elevi sau personal – cu care copilul pozitiv a fost în contact. Lista este apoi transmisă inspectoratului şi Agenţiei Regionale de Sănătate – ARS. Aceasta din urmă decide care persoane trebuie să fie testate şi previne ministerul. Cei care nu figurează pe listă, pot reveni la şcoală, ceilalţi stau acasă 7 zile.

Închiderea unei clase sau a unei şcoli se poate decide dacă au fost găsite 3 cazuri confirmate de Covid-19. Decizia finală este însă luată de la caz la caz, în funcţie de situaţie, şi doar în urma unei concertări între prefectură, ARS şi minister. Acest lucru ridică însă probleme, întrucât clase şi şcoli nu au fost întotdeauna închise pe aceleaşi criterii. Astfel, într-o şcoală dată drept exemplu de Le Monde, clasa unui elev contaminat a fost închisă, dar fraţii lui au putut veni mai departe în clasele lor. Într-o altă şcoală primară s-au închis 9 clase după ce s-a descoperit un elev pozitiv.

După doar 2 săptămâni de şcoală, potrivit unui sondaj realizat la iniţiativa unui sindicat francez, 39% dintre directorii de şcoli se declară deja „epuizaţi”. Printre elevii nimeni nu a făcut încă un sondaj.