Marea împărțeală a banilor din PNS. Instalarea tinerilor fermieri pierde 200 milioane euro

La Ministerul Agriculturii au loc, în această perioadă, consultările pentru elaborarea Planulu Național Strategic (PNS), de care depinde practic viitorul agriculturii românești în următorii ani. Din păcate, primele semnale nu sunt deloc de bun augur, fondurile urmând să fie reduse drastic pentru instalarea tinerilor fermieri, una dintre cele mai de succes măsuri din actualul PNDR, care va pierde circa 200 milioane euro, dar și pentru infrastructura de irigații.

Potrivit datelor comunicate de Ministerul Agriculturii, instalarea tinerilor fermieri a beneficiat în perioada 2014-2020 de fonduri de 450 milioane de euro, în timp ce acum se ia în calcul o alocare de 250 milioane euro. Mult prea puțin raportat la nivelul solicitărilor venite din partea fermierilor, iar drept exemplu este ceea ce s-a întâmplat în acest an, când alocarea financiară a fost de circa 100 milioane euro, iar valoarea cererilor depuse a depășit 200 milioane euro.

„Vom continua sprijinul atât în Pilonul I, cât și în Pilonul II. Între 2014-2021, au fost 8 sesiuni de depunere proiecte aferente submăsurii 6.1. Au fost contractate 10.000 de proiecte în valoare de 450 milioane euro. În sesiunea lansată în 2021 au fost depuse 4000 de proiecte. Alocarea pentru perioada 2023-2027 este de 250 milioane euro și include suma de 199 milioane euro, din transfer FEGA Pilonul I către FEADR Pilonul II”, afirmă Adrian Oros, ministrul interimar al Agriculturii.

Semne de întrebare sunt și asupra valorii luate în calcul de oficialii de la minister pentru fiecare proiect – doar 70.000 euro/beneficiar, cu toate că în Europa sumele sunt de până la 100.000 euro, după cum susțin consultanții.

Mai puțini bani și la irigații

Din nefericire, și în ceea ce privește proiectele legate de infrastructura de irigații, banii care ar putea să fie alocați vor fi mai puțini cu circa 41 milioane euro, în condițiile în care se cunosc destul de bine problemele cu care se confruntă fermierii din cauza secetei.

Dacă în perioada 2014 – 2020, măsura 4.3 – componenta infrastructura de irigații a avut o alocare de 441 milioane euro, fiind contractate 429 proiecte, în valoare de 421 milioane euro, pentru 2023-2027, bugetul propus pentru următori ani este de 400 milioane euro, anunță Ministerul Agriculturii. Pe lista investițiilor finanțate s-a numărat modernizarea infrastructurii secundare, în clădirile aferente stațiilor de pompare, repompare sau sub presiune, racordare la utilități, inclusiv construcția și modernizarea ale bazinelor de colectare și stocare a apei pentru irigații.

În această perioadă au loc la Ministerul Agriculturii consultările pentru elaborarea Planului Național Strategic. După cum se știe, termenul de finalizare a PNS este 30 septembrie 2022. România va avea la dispoziție prin PNS fonduri de peste 15 miliarde de euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole