Marea Neagră, apărată pentru 10 ani de americani și NATO

După decizia CSAT privind apărarea de la Marea Neagră, ministrul Ciucă și secretarul american al apărării, Mark T. Esper, au semnat la Pentagon o foaie de parcurs pe 10 ani pentru întărirea apărării la Marea Neagră.

Ministrul apărării naționale, Nicolae Ciucă, aflat în vizită oficială la Washington, și secretarul american al apărării, Mark T. Esper la Pentagon, „Foaia de parcurs dedicată cooperării la nivelul apărării, pentru perioada 2020-2030”.

Documentul semnat de Ciucă și de secretarul american al apărării face referire la prioritățile strategice privind consolidarea cooperării la Marea Neagră.

Totodată, în document se pune problema rotației continuă a forțelor SUA în România, întărirea eforturilor în domeniul securității cibernetice, rezilienței, adică asistența SUA pentru îndeplinirea țintelor de capabilități aliate și modernizarea forțelor armate, se precizează într-un comunicat al Ministerului Apărării.

Cei doi oficiali au discutat și despre evoluția Parteneriatului Strategic dintre România și Statele Unite în domeniul militar și perspectivele de intensificare a cooperării în domeniul apărării, prin oportunitățile oferite de implementarea Foii de parcurs, ca elemente esențiale pentru asigurarea securității țării noastre și a stabilității în regiunea Mării Negre.

În comunicat se spune care sunt obiectivele României.

Conform MApN,  alinața sprijină puternic rotația militarilor SUA în regiunea Mării Negre.

”Un astfel de angajament presupune, pentru noi și pentru ceilalți aliați, generarea unor capacități adecvate”, a spus ministrul Ciucă.

Acesta a adăugat că planul va intensifica programul de exerciții desfășurate pe teritoriul României.

Astfel că, forțele armate ale SUA care sunt  parte a obiectivului general de consolidare a prezenței și vizibilității NATO pe flancul estic.

Ministrul a subliniat preocuparea Armatei României pentru îmbunătățirea elementelor de mobilitate militară, dovadă fiind programele demarate deja pentru modernizarea infrastructurii bazelor militare de la Mihail Kogălniceanu și Câmpia Turzii.

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

„Lovitura de biliard” a lui Iohannis, văzută de Adrian Năstase

Într-o postare de pe contul său de Facebook, Adrian Năstase comentează despre candidatura lui Klaus Iohannis la șefia NATO și despre scopul acestei mișcări. Deși...

Vladimir Putin a câștigat alegerile cu peste 87% (rezultate parțiale)

Vladimir Putin a câștigat alegerile prezidențiale, cu peste 87 la sută din voturi, conform rezultatelor parțiale. Alegerile prezidențiale din Rusia s-au încheiat, iar Vladimir Putin...