Marii agricultori se alătură protestului: Mihai Anghel și Dimitrie Muscă vor „normalitate”

Publicat: 20 ian. 2024, 15:40, de Viorela Pitulice, în News , ? cititori
Marii agricultori se alătură protestului: Mihai Anghel și Dimitrie Muscă vor „normalitate”
PROTEST - AFUMATI - NEGOCIERI MIN AGRICULTURII

Marii agricultori se alătură protestului transportatorilor și fermierilor, iar printre aceștia se află doi dintre cei mai importanți producători de cereale din România: Mihai Anghel, patronul Cerealcom Dolj, și Dimitrie Muscă – CAI Curtici.

Dacă inițial marii fermieri s-au ținut deoparte de protest, în ultimele zile auzim, după câte se pare, că și-au schimbat atitudinea.

Astăzi, de exemplu, în judeţul Dolj, are loc pe DN56 Bucureşti-Craiova, de la bifurcaţia către centura de sud a oraşului până la cea de pe centura nord, un protest cu zeci de utilaje agricole şi autoturisme. De sâmbătă, s-a alăturat protestului și Mihai Anghel de la Cerealcom Dolj, unul din primii trei producători de cereale, aflat şi în top cinci traderi de cereale din România.

„Sunt şi eu fermier, ne confruntăm cu toţii cu aceleaşi probleme şi trebuie să fim într-o voce comună, ceea ce din păcate nu am reuşit să fim până acum. Trebuie să înceteze atitudinea de desconsiderare pe care guvernanţii au arătat-o în ultimii 30 de ani fermierilor, o categorie importantă a ţării, dar care îşi desfăşoară activitatea cu mare dificultate. Fermierii nu solicită nimic extraordinar. Solicită doar intrarea în normalitate pentru a putea să îşi desfăşoare în continuare activitatea. Guvernul trebuie să pună pe masă soluţii, alternative normale, rezonabile, cu respect atât faţă de ţară, cât şi faţă de cei care lucrează în agricultură. Cred că un mare câştig al acestor manifestări este că vor conştientiza că fermierii reprezintă ceva pentru România şi trebuie ascultaţi. E nevoie să fim solidari şi să luptăm împreună pentru a putea exista în continuare”, a declarat Mihai Anghel pentru AGERPRES.

Vineri, și Dimitrie Muscă, unul din cei mari fermieri din Vestul țării care lucrează peste 7.000 hectare de teren agricol, și are afaceri în sistem integrat s-a alăturat protestului din centrul Timișoarei. Fondatorul CAI Curtici a vorbit despre creșterea costurilor de producție, din cauza scumpirii inputurilor, dar și de concurența mărfurilor din Ucraina.

“Chiar atâta suntem de umili? Chiar atât suntem de proști? Nu pot să decid la mine în țară dacă dau drumu la un combinat de îngrășăminte? Numai să le aduc de afară cât mă costă transportul, pe mine ca fermier?” a declarat Dimitrie Muscă, fermier din Arad. 

Pe lista revendicărilor protestatarilor se află reducerea RCA, majorarea subvenţiei pe suprafaţă, compensarea pierderilor cauzate de perturbarea majoră a pieţei cerealelor în urma importului cerealelor ieftine din Ucraina, precum și subvenţii de 3 euro/tonă depozitată/lună, pentru perioada septembrie 2023-februarie 2024.

Astăzi este cea de-a zecea zi de proteste în țară, la care transportatorii și fermierii participă cu mii de camioane și tractoare.