Mario Oprea vrea să mușamalizeze afacerea de peste 1.000.000 de euro a adeverințelor false de tip CAR de la Senat

Publicat: 08 nov. 2022, 11:57, de Ion Teleanu, în News , ? cititori
Mario Oprea vrea să mușamalizeze afacerea de peste 1.000.000 de euro a adeverințelor false de tip CAR de la Senat

Secretarul general al Senatului, Mario Oprea, depune eforturi uriașe să mușamalizeze scandalul adeverințelor false de tip CAR ca să-i salveze pe angajații implicați intrați în vizorul DIICOT.

163 de credite, prejudiciu de 5.700.000 de lei

La jumătatea lunii septembrie 2022, polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Prahova-Serviciul de Investigare a Criminalității Economice au efectuat 7 percheziții domiciliare, în municipiul București și în județele Călărași, Dâmbovița și Ilfov, la domiciliile unor persoane bănuite de înșelăciune, înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, fals în înscrisuri sub semnătură privată și fals în declarații.

Din cercetări a reieșit că, în perioada 2015-2022, persoanele bănuite ar fi solicitat și obținut 163 de credite de la mai multe C.A.R.-uri din țară, folosind documente care conțineau date nereale privind condițiile necesare obținerii împrumuturilor.

Prejudiciul cauzat este de aproximativ 5.700.000 de lei, adică circa 1.200.000 de euro. Practic, cu ajutorul unor adeverințe false, dar având antetul Senatului, mai mulți angajați au obținut împrumuturi de la diverse unități de creditare tip CAR din București și din țară, unii plecând între timp din România. 

Potrivit informațiilor furnizate de către Serviciul de Investigare a Criminalității Economice Prahova printre persoanele cercetate pentru suspiciunea de înșelăciune, înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, fals în înscrisuri sub semnătură privată și fals în declarații se numără și următorii angajați ai Senatului: Stan Marina Carmen, Miulescu Aurelia, Deciu Marian Mihail, Cranja Elena, Radu Rada, Borosoiu Maria Claudia, Chifor Florin, Chifor Mirela, Radu Adrian Petrică, Anghel Mihaela, Nedelcu Nicolae Claudiu și  Călin Cristina Ana.

Conducerea Senatul confirmă demersurile DIICOT

Săptămâna trecută, conducerea Senatului, adică președintele interimar Alina Gorghiu, a confirmat pentru PUTEREA descinderea celor de la Serviciul de Investigare a Criminalității Economice Prahova și ridicarea unor documente care vizează eliberarea unor adeverințe de salarizare pentru o serie de angajați ai Senatului (https://www.puterea.ro/exclusiv-diicot-scaneaza-afacerea-de-peste-1-000-000-de-euro-a-adeverintelor-false-de-tip-car-de-la-senat).

Numai că, în plin scandal mediatic, secretarul general al Senatului, liberalul Mario Oprea, transmite un comunicat prin care se contrazice singur.

Secretarul general al Senatului joacă alba-neagra cu DIICOT

”În data de 03.10.2022, Inspectoratul Județean de Poliție Prahova a solicitat Senatului, prin Ordonanța de predare a documentelor emisă la data de 23.09.2022, punerea la dispoziția organelor de cercetare penală documente (registre, situații) din care să rezulte numerele de înregistrare atribuite adeverințelor de venit și adeverințelor angajament emise pentru o serie de angajați din cadrul instituției. Documentele au fost predate în termenul prevăzut de lege către Inspectoratul Județean de Poliție Prahova” a precizat Mario Oprea.

Însă, acesta susține că ”Senatul României nu a primit, până în prezent, comunicări din partea organelor competente cu privire la calitatea pe care angajații respectivi o au în dosar”.

Numai că prin aceste răspunsuri, Mario Oprea încearcă să se prevaleze de faptul că nu a fost înștiințat oficial despre calitatea funcționarilor parlamentari implicați în această afacere, dar omite un singur lucru: nu este obligatoriu să fie anunțat.

Mario Oprea dansează pe lângă… lege pentru PNL

Dar, el în calitatea de secretar general al Senatului trebuia să-i suspende din funcțiile de la Senat pe cei opt angajați, dar nu a făcut-o deși legea îl obliga.

În articolului 92, alineatul din Legea nr.7/2006 privind statutul funcţionarului public parlamentar, actualizată la data de 21 august 2015, se precizează foarte clar: ”În cazul în care, în urma sesizării parchetului sau a organului de cercetare penală, s-a dispus începerea urmăririi penale, secretarul general va lua măsura suspendării funcţionarului public parlamentar din funcţia pe care o deţine”.

De ce nu au fost suspendați din funcție respectivii angajați ai Senatului? O posibilă explicație ar consta în faptul că patru dintre cei opt angajați ai Senatului intrați în vizorul DIICOT sunt membrii PNL ca și secretarul general Mario Oprea.

Acum, conducerea Senatului și Mario Oprea nu mai are decât să aștepte ca DIICOT să-i salte pe cei pe care secretarul general n-a catadicsit să-i suspende din funcțiile pe care le ocupă.