Marius Manole: „Plângeam, n-aveam bani nici de crenvurști!”

Publicat: 20 aug. 2022, 00:03, de Eliza Popa, în LIFESTYLE , ? cititori
Marius Manole: „Plângeam, n-aveam bani nici de crenvurști!”

Actorul Marios Manolea povestit prin ce momente de sărăcie lucie a trecut la începutul carierei, când plângea că nu are suma necesară să-și cumpere nici măcar crenvurști.

În 2010, Marius Manole avea un salariu de doar 1.000 de lei, cu toate că este unul dintre actorii importanți și talentați ai generației sale, iar Radu Beligan a avut cuvinte laudative despre el.

M-a marcat o întâmplare, cândva. Aveam 2,5 lei. M-am dus să cumpăr crenvurști, acum 8-10 ani. I-am spus doamnei să-mi dea patru bucăți, mi-a spus că face 3 lei. I-am zis să mai scoată unul, că e pentru câine. Am început să plâng, mi-am zis că niciodată, în viața mea, n-o să mai ajung în situația asta! Deși munceam mult, am făcut teatru până la epuizare. Nu mă punea nimeni, ci neliniștea dinăuntru, alegeam durerea fizică în detrimentul celei psihice”, și-a adus aminte Marius Manole de începutul carierei, la Kanal D.

Sărăcia era boemie!

Eram sărac, ca toți oamenii. Dacă aș fi renunțat la țigările și alcoolul de după spectacole, aș fi avut bani. Era într-o perioadă când toți eram săraci, când nu-mi permiteam o chirie sau să mănânc de trei ori pe zi, sărăcia aceea avea o boemie, ceva frumos până la urmă, toți prietenii împărțeam o ciorbă. Mi-aduc aminte că repetam cu domnul Rebengiuc la «Inimă de câine», nu știu dacă mă plăcea au ba, cred că nu mă plăcea, în fine…

Eram vraiște, mi s-a făcut rău, a venit salvarea, asistenta m-a întrebat când am mâncat. I-am răspuns: «Undeva, ieri, pe la prânz». Domnul Rebengiuc era acolo, când vorbeam, iar când m-am dus în cabină să iau niște apă, m-am uitat în portofel și, dintr-o dată, aveam două milioane de lei. Sunt convins că dânsul a pus banii acolo, deși nu mi-a zis niciodată”, a mai mărturisit Manole.

Turma o plătim la fel

Acum, actorii sunt plătiți aproape decent, lucrurile s-au schimbat mult în bine. Problema e că nu avem meritocrația la stat, turma o plătim la fel. Problema e că nu egalează, nu calibrează munca și venitul. Unii muncesc, iar alții nu muncesc. Iei aceeași bani și dacă faci 20 de spectacole, și dacă nu faci niciunul.

Eu am avut nu știu câte întâlniri cu ministrul Culturii și nu a putut să facă nimic! Păi, atunci, dacă nu poți să faci nimic, de ce mai ești acolo?!”, a răbufnit actorul în cadrul unei emisiunii ”40 de întrebări cu Denise Rifai” de la Kanal D.