Mărturia soldatului rus judecat pentru crime de război

Vadim Șișmarin a avut de curând ultima intervenție în fața tribunalului din Kiev unde a fost judecat pentru crime de război. Soldatul rus în vârstă de 21 de ani și-a recunoscut deja vinovăția.

Acum așteaptă decizia instanței care ar urma să vină luni, după cum relatează Reuters. „Mă căiesc sincer. Eram agitat în acel moment, nu voiam să ucid… așa s-a întâmplat. După am realizat că e mai bine să mă predau”, a spus Șișmarin.

În vârstă de 21 de ani, soldatul este acuzat că a tras mai multe focuri de armă cu o pușcă de asalt în capul unui civil dintr-o mașină, după ce i s-a ordonat să facă acest lucru. Avocatul apărării, Viktor Ovsiannikov, a declarat instanței că Șișmarin a tras, dar după ce a refuzat de două ori să execute ordinul și că doar unul din trei – patru gloanțe a lovit ținta. Avocatul mai afirmă că Șișmarin a tras gloanțele de teamă pentru propria sa siguranță și a pus sub semnul întrebării dacă inculpatul a intenționat să ucidă. „Stătea la geamul unei mașini… mașina se mișca cu viteză mare cu o anvelopă spartă”, a spus Ovsiannikov.

Argumentele nu au schimbat esența cazului

Concluzionăm că Șișmarin a tras focuri fără țintă și nu a intenționat să omoare civilul, că a executat ordinul nu cu scopul de a ucide persoana, ci în mod formal, cu speranța că (gloanțele) nu vor lovi”, a mai declarat avocatul. „Personal cred că nu ar trebui să fie acest tânăr în boxa acuzațiilor, ci conducerea de la cel mai înalt nivel a celeilalte țări care cred că este vinovată de declanșarea acestui război”.

Procurorul de stat Andriy Synyuk a spus că argumentele nu au schimbat esența cazului. „Instanța va analiza toate probele și va anunța decizia. Argumentele apărării nu infirmă în niciun fel ceea ce am înaintat și nu infirmă vinovăția lui Șișmarin însuși”, a spus procurorul.

Lui Șișmarin i s-a ordonat să împuște bărbatul

Judecătorul poate pronunța un verdict luni, la următoarea ședință a instanței. Procurorul de stat a cerut instanței să-l condamne pe Șișmarin la închisoare pe viață. La o audiere preliminară, procurorii au declarat că militarul rus a furat, alături de alți camarazi, o mașină, în încercarea de a scăpa, după ce coloana lor fusese atacată forțele ucrainene. Au ajuns în satul Ciupahivka, unde au dat peste victimă, un bărbat care mergea pe bicicletă și vorbea la telefon.

Atunci, lui Șișmarin i s-a ordonat să împuște bărbatul pentru a-l opri să se le spună soldaților ucraineni despre locația rușilor. Din mașină, pe geamul deschis, militarul a tras mai multe focuri de armă în direcția victimei, pe care a ucis-o.

Mai multe articole...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole