Masa de Crăciun. Ce vin alegi pentru friptură, cozonac sau sarmale

Roşu, alb sau roze, vinul este un element important al fiecărei mese, mai cu seamă dacă vorbim despre Crăciun. Specialiştii susţin, însă, că trebuie să urmărim o armonizare cât mai bună a gustului mâncărurilor cu cel al vinurilor şi alegerea vinului se face întotdeauna cu atenţie, în funcţie de ceea ce avem în farfurie.

De Sărbători alegem cu grijă meniul, însă nu de fiecare dată reușim să asezonăm bucatele cu vinul cel mai potrivit. Experții spun că mâncarea este și mai bună dacă lângă un preparat culinar bem și un pahar de vin potrivit. „La aperitiv putem servi vin spumant alb sau rosé pentru invitații noștri sau vinuri albe, uşoare. Prospețimea acestor soiuri se pretează gustărilor de la început de masă și îmbie la discuție”, ne explică specialistul Livia Gîrboiu.

La samale ni se recomandă Fetească neagră cu aromă de prune, cireșe negre sau mure

“Pentru meniul principal, facem în general un pairing între vinuri şi mâncarea pe care o pregătim. Un vin bine ales va scoate în evidentă calităţile unui anumit fel de mâncare gătit cu drag și vice-versa.

Spre exemplu, la sarmale merge Fetească Neagră cu aromă de prune, cireșe negre și mure. Culoarea rubinie intensă promite un gust savuros, demn de o masă românească, vinul perfect de asociat în perioada Crăciunului”, completează specialistul în vinuri.

La friptura de porc bem vin roșu, iar la cea de pui, vinuri albe, fructate

“La friptura de porc asociem vinuri roșii corpolente cum ar fi Bacanta Merlot Barrique, iar la preparatele din pui, alegem vinuri fructate, în special vinuri albe seci. Constantin Premium Red Blend este vinul care aduce un plus de eleganta oricarui preparat ales, cu notele fine de piele și tabac cât și aciditatea revigorantă potențează perfect preparatele din carne roșie. Indiferent de soiurile alese, tot ce contează în final este ca aromele bucatelor și ale vinului să se completeze reciproc”, punctează Livia Gîrboiu.

Peștele merge bine cu un vin alb, sec

Pentru pește sau fructe de mare, ne orientăm către vinuri albe seci cu aciditate peste medie sau vinuri spumante ușoare. Vinurile seci au rolul de a “tăia” grăsimea naturală prezentă în preparatele din pește sau fructe de mare. Astfel, se creează un echilibru dezirabil al aromelor iar invitații au parte de o experienţă culinară pe măsură, explică expertul.

Ce vinuri servim la desert

Orice masă se încheie cu un desert și de obicei, vinul potrivit este ori un rosé ori vinurile dulci sau demidulci. De asemenea, la desert putem servi și vinuri spumante care să ateste caracterul festiv al evenimentului. „La români, deserturile de Crăciun sunt cozonacul, checul, turtele cu nuci, diverse prăjituri și chiar turtă dulce. Probabil cel mai potrivit vin pe care îl sugerăm pentru desert este Bacanta Tămâioasă Românească, un vin demidulce, cu o aromă pregnantă de fructe exotice și se potrivește de minune cu prăjituri sau cozonac”, mai spune specialistul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Ultimele articole