MASCA: O măsură luată de autorități și ele vor explica, probabil, populației…

Publicat: 14 aug. 2020, 16:29, de Eliza Popa, în Sănătate , ? cititori
MASCA: O măsură luată de autorități și ele vor explica, probabil, populației…

„Masca, dacă este utilizată corect, împiedica un purtător de virus de a-i infecta pe alții prin pulverizare în aer. Nu protejează neapărat persoanele sănătoase care o poartă și, în mod paradoxal, acestea pot fi mai expuse riscului de contaminare dacă mastile sunt folosite greșit”.

Așa explică pentru Le Parisien dr. Clémentine Denis, un medic francez care locuiește în Tampere, Finlanda.

Măștile au devenit unul dintre subiectele de polemica ale crizei coronavirusului, Suedia continuând, prin intermediul Agenției Naționale de Sănătate, să afirme că cetățenii nu trebuie să poarte protecție atunci când se află în spații sau locuri publice, cum ar fi autobuze sau magazine. Epidemiologul suedez, Anders Tegnell, a declarat, de asemenea, că el încă așteaptă „o formă de dovadă a eficacității lor”. El a spus că „s-ar putea întâmpla două lucruri pentru a schimba liniile directoare ale țării: o creștere a infecțiilor sau dovezi puternice că măștile ajută la prevenirea răspândirii infecțiilor”.

Multe țări europene și agenții UE au recunoscut, de asemenea, lipsa unor dovezi solide, dar au continuat să pledeze pentru purtarea măștilor ca o modalitate de a preveni răspândirea coronavirusului.

Eficace, sau…

„Trebuie mai degrabă să liniștim populația în raport cu ceea ce vedem […] Sunt medic de boli infecțioase, am pacienți care mă îngrijorează mult mai mult decât cei bolnavi de Covid în prezent”, declară Philippe Parola, șeful departamentului de Boli Infecțioase de la Insitutul universitar IHU din Marsilia.

Într-un material distribuit pe Facebook, medicul francez a vorbit și despre eficiența redusă a măștilor, mai ales dacă cei care le folosesc nu sunt instruiți corespunzător legat de modul corect de utilizare.

„Nu știu dacă purtarea generalizată a măștii poate fi eficace, dacă e purtată în buzunar și apoi pusă pe față, atinsă cu mâinile, cu transpirație. Dacă măsura nu e asociată cu spălarea mâinilor, nu pot să spun că va avea un efect. E o măsură luată de autorități și ele vor explica, probabil, populației, cum trebuie să o aplice”, mai spune Philippe Parola, potrivit CNews, iar pentru exemplificare mai mult aici – https://www.facebook.com/watch/?ref=external&v=325266092170701