Mașini electrice vs. mașini clasice: tot ce trebuie să știți

Dacă sunteți în căutarea unui vehicul nou care utilizează combustibil într-un mod eficient din punct de vedere al costurilor sau doriți să reduceți emisiile de CO2, este probabil că mașina electrică să fie pe lista scurtă a achizițiilor pe viitor.

Există avantaje și dezavantaje ale mașinilor electrice față de mașinile cu motor clasic pe care ar trebui să le cunoașteți înainte de a face pasul.

Trecerea de la convențional la electric

În întreaga lume, țările se îndreaptă din ce în ce mai mult către producția și achiziția de mașini care sunt în întregime electrice.

Dacă vă gândiți să faceți parte din tranziție, ar trebui să înțelegeți cum pot fi diferite costurile unui vehicul electric și unde veți putea economisi în comparație cu motoarele convenționale.

Tipuri de vehicule electrice

Există trei tipuri diferite de vehicule electrice disponibile.

Vehiculele electrice cu baterie (BEV) sunt alimentate exclusiv de electricitate.

Vehiculele electrice hibride plug-in (PHEV) funcționează atât cu electricitate, cât și pe benzină. Ele pot fi conectate pentru reîncărcare. Toate tipurile de motoare hibrid au frânare regenerativă, ceea ce înseamnă că ori de câte ori frânați sau decelerați, mașina recuperează energia.

Vehiculele electric-hibride (HEV) se bazează în principal pe benzină, dar au și componente electrice, cum ar fi frânarea regenerativă. Acestea au devenit populare atunci când Toyota a introdus Prius Hybrid acum aproape 30 de ani.

Costurile mașinilor convenționale și mașinilor electrice

Costurile unei mașini electrice față de cea pe benzină este unul dintre cei mai importanți factori atunci când doriți să cumpărați.

Există mai mulți factori pe care va trebui să îi luați în considerare aici, inclusiv costul combustibilului și întreținerea, precum și prețul total de achiziție al vehiculului în sine.

Mașinile electrice sunt mai scumpe, dacă vorbim de modele din aceeași clasă. Cu toate acestea, deoarece devin din ce în ce mai comune și există mai multe opțiuni din care să alegeți, diferența de cost inițial este în scădere.

În plus, este important să rețineți că prețul achiziționării și costurile cu exploatarea va depinde de cât de des mergeți cu ea, precum și de marca și tipul de vehicul pe care îl selectați.

În ultimiii ani, la mai toate tipurile de vehicule ratele de emisii de CO2 per vehicul au scăzut, deoarece producătorii auto lansează modele care sunt și mai rapide, dar și mai „curate”.

În timp ce prețurile la combustibili fosili variază în funcție de timp și de locație, cel mai ieftin litru de motorină, mai scump acum ca benzina, este de 7,59 lei. Dacă o mașină standard are un rezervor de aproximativ 45 de litri în medie, înseamnă că a un plin a costat aproape 380 de lei.

Energia care alimentează vehiculele electrice poate proveni dintr-o varietate de surse. Poate fi produsă din arderea gazului, a cărbunelui sau din surse regenerabile, cum ar fi energia hidroelectrică, cea eoliană și cea solară.

Kilowatt-ul e mult mai ieftin, însă autonomia la electrice lasă de dorit

În comparație, tariful unui kilowatt de electricitate este de 1,99 lei pe oră, normal sau 2,49 lei fast charge. Un vehicul electric standard consumă aproximativ 7,2 kWh/oră pentru a ajunge la o încărcare completă de aproximativ 50 kWh. Aceasta înseamnă că costul mediu al unei încărcări complete de EV este de 100 de lei, normal sau 124 de lei, fast charghe.

Prețul energiei electrice variază în funcție de compania de utilități. Unele companii de utilități vor percepe tarife mai mari la orele de vârf, de exemplu.

Există, de asemenea, mai multe opțiuni de încărcare în spațiile publice, în special în zonele urbane, pe măsură ce vehiculele electrice devin mai populare. Totuși, un drum pe o distanță mai lungă și care necesită una sau mai multe reîncărcări, are nevoie ceva planificare din partea ta. Nu de alta, dar nu-ți poate da nimeni curent de la mașina lui, ca în cazul „clasicei” sticle de benzină.

Vehiculele electrice au costuri de întreținere mai mici, deoarece schimbarea lichidului de transmisie, a lichidului de răcire și a uleiului de motor al unui vehicul electric dispar, pentru că nu există părți componente care să aibă nevoie de așa ceva. Desigur, încă există cheltuieli de care nu scăpați, cum ar fi asigurarea auto, reparațiile structurale sau schimbul anvelope ori reparații la sistemul de frânare.  

Rapid vs și mai rapid

O altă modalitate de a evalua diferențele dintre mașinile cu combustie și cele electrice este să te uiți la conceptele de rapid versus și mai rapid.

În general, vehiculele electrice generează mai mult cuplu, adică forța de împingere generată de curent și transmisă roților.

Într-un motor cu ardere, o parte din puterea generată de motor este pierdută în sistemul de transmisie, care conectează cuplul la roți.

Am de unde alege?

În ceea ce privește alegerea unui model, este evident că mașnile cu combustie internă sunt mult mai multe pe piață în comparație cu cele electrice. Dar chiar și ala, la nivelul anului 2022, pe piațăa auto din România aproape toți producătorii prezenți aici au cel puțin un model electric în ofertă.

 O veste bună, pentru pasionați, este că mulți producători pun accent pe crearea de noi modele electrice, deoarece acestea devin tot mai popular.

Dacă vă gândiți să cumpărați o mașină electrică față de o mașină pe benzină, există o serie de aspecte de luat în considerare, inclusiv costul total, emisiile și selecția vehiculului. Țineți cont de acestea când cumpărați noua mașină. Un alt atu al electricelor îl reprezintă ecotichetul, adică bonusul de 10.000 de euro primit de la stat. Iar asta înseamnă că, la aproape orice mașină electrică nouă cumpărată aveți de scăzut 10.000 de euro din prețul final.

Concluzie

Mașina electrică nu mai reprezintă un moft, ori ceva „mai aparte”, ci devine, tot mai repede, o necesitate. Costurile de achiziție mai mari se traduc prin cheltuieli de întreținere cu mult mai mici ca în cazul mașinilor cu motoare pe benzină sau diesel. Autonomia, un mare minus în trecut, este pe cale să fie și el rezolvat. Stațiile de încarcare și timpii rămân marea opreliște. Dar și aici în următorii 3-5 ani deficiențele vor fi rezolvate, pentru că tot mai multe mașini electrice, noi sau second hand, vor fi comercializate.

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Fii isteț! Vinde-ți casa fără să fii amendat!

În contextul unui mediu imobiliar în continuă schimbare, proprietarii de case se confruntă adesea cu dilema de a stabili prețul corect pentru vânzarea proprietății...
Băncile solicită majorarea plafonului pentru creditele Noua Casă

Băncile solicită majorarea plafonului pentru creditele Noua Casă

Băncile participante la programul Noua Casă au propus o majorare semnificativă a plafonului de creditare, de la 70.000 de euro la 120.000 de euro,...