Mașinile noi nu te vor mai lăsa să depășești viteza legală. Când devine obligatoriu sistemul de siguranță

Publicat: 29 mai 2024, 09:05, de Corina Oprea, în ACTUALITATE , ? cititori
Mașinile noi nu te vor mai lăsa să depășești viteza legală. Când devine obligatoriu sistemul de siguranță
sursa foto: freepik

Schimbări importante pentru șoferi. Mașinile noi nu le vor mai permite acestora să depășească viteza legală, după ce le vor fi atașate sisteme speciale de siguranță. Mai exact, când conduc mult prea tare, aceștia vor fi atenționați și determinați să elibereze pedala de accelerație.

Mașinile noi, dotate cu sisteme pentru viteza legală

Începând cu 1 iulie, toate mașinile vândute în Uniunea Europeană vor trebui să fie echipate cu un nou sistem de siguranță pentru limitarea vitezei. Această măsură se aplică indiferent de producătorul vehiculului sau de clasa acestuia, spre binele șoferilor.

Sistemul detectează limitele de viteză impuse pe tronsonul de drum pe care se află mașina, astfel, încât circulația să se desfășoare legal. Dacă șoferul depășește viteza maximă admisă, sistemul îl va avertiza prin mai multe metode, astfel încât să îl determine să elibereze pedala de accelerație.

În cazul avertizării vizuale, șoferii vor observa o pictogramă pe bord sau pe display. Există și o avertizare sonoră, care se descrie printr-un sunet specific, de atenționare, care va atrage atenția celui aflat la volan, dar și o avertizare prin vibrații în pedala de accelerație.

Conform datelor furnizate de Poliția Română, viteza excesivă a cauzat peste 700 de accidente grave anul trecut. Introducerea acestui sistem are scopul de a reduce astfel de incidente, oferind șoferilor mai multe semnale înainte de a depăși limitele legale de viteză.

Unele mașini au inclus deja acest sistem de avertizare, însă mulți șoferi fie le ignoră, fie încearcă să scape complet de ele. De la 1 iulie, însă, această măsură va fi obligatorie pentru toate mașinile moi, indiferent de tipul acestora.

Un aspect important de menționat este că sistemul nu intervine asupra mecanismului de frânare și nu va afecta cu nimic rularea mașinii. Mașina nu va frâna automat dacă limita de viteză este depășită, ci doar va încerca să îl atenționeze pe șofer.

Există, însă, și posibilitaea ca mașina să oprească accelerația, însă această funcție poate fi activată de fiecare șofer, în funcție de preferințele personale.

Un aspect controversat este faptul că mulți șoferi consideră aceste avertizări deranjante și le dezactivează. Cu toate acestea, producătorii au libertatea de a decide secvența și durata acestor avertismente.

Numai anul trecut, au avut loc 700 de accidente rutiere la noi în țară, toate fiind provocate de inconștiența șoferilor grăbiți. În urma acestora, 300 de persoane și-au pierdut viața.