Măsuri pentru reducerea riscului la inundații în bazinul Siretului

Publicat: 31 mai 2023, 10:48, de Vlad Stefan Orjan, în ACTUALITATE , ? cititori
<strong>Măsuri pentru reducerea riscului la inundații în bazinul Siretului</strong>

Un pas mai departe în reducerea riscului la inundații pentru locuitorii din bazinul Siretului îl constituie reactualizarea de către Administrația Bazinală de Apă Siret a Planului de Management al Riscului la Inundații pentru perioada 2023-2027.

Obiectivul principal al acestui plan este diminuarea consecințelor negative ale inundațiilor pentru sănătatea umană, activitatea economică, mediu și patrimoniul cultural. Totodată, contribuie la menținerea sau îmbunătățirea calității apei și a habitatelor acvatice, a florei și faunei sălbatice. Iar acest obiectiv poate fi atins prin măsuri de prevenire, pregătire și protecție, de gestionare a situațiilor de urgență, dar și prin măsuri de reconstrucție și refacere în urma inundațiilor. Se pune accent în mod special pe prevenire, pregătire și protecție, inclusiv prin sistemele de prognoză și de avertizare timpurie.

Elementul central al planului îl constituie programul de măsuri, care poate include măsuri structurale și/sau măsuri non-structurale.  Măsurile structurale pot fi măsuri de „infrastructură gri”, precum barajele, digurile și alte astfel de construcții cu rol de protecție și de diminuare a efectelor inundațiilor, sau de ”infrastructură verde”, denumite și măsuri bazate pe natură. Exemple sunt: renaturarea albiilor majore și minore ale râurilor, restaurarea meandrelor, împăduriri și alte lucrări cu rol de prevenire a formării de torenți și a eroziunii solului. Măsurile non-structurale nu au rol de protecție directă, ci de prevenire, pregătire și răspuns la inundații.

Măsurile de reducere a riscului la inundații propuse în cadrul acestui plan vor fi finalizate în ciclul următor de planificare. Acest plan este unul dintre instrumentele importante de planificare în domeniul gospodării apelor și în special pentru managementul riscului la inundații.

Administrația Bazinală de Apă Siret este unitate subordonată Administrației Naționale ”Apele Române”. Din punct de vedere administrativ, spațiul hidrografic Siret ocupă integral județul Suceava, aproape integral județele Neamț, Bacău și Vrancea și parțial județele Botoșani, Iași, Galați, Buzău, Covasna, Harghita, Bistrița Năsăud și Maramureș.