Maternitatea Bucur, închisă din nou pentru pacientele non-COVID. Medic: Suntem consternaţi

Maternitatea Bucur se transformă din nou în maternitate dedicată exclusiv îngrijirii gravidelor cu COVID-19. În ultimile trei luni, unitatea a funcționat în regim mixt, medicii îngrijind şi paciente COVID, şi paciente non-COVID. Anterior, între 15 martie 2020 – 3 iulie 2021, spitalul a fost unitate exclusiv COVID.

Manuela Predilă, medic primar obstetrică-ginecologie la Maternitatea Bucur din Capitală, a declarat că unitatea sanitară nu mai internează gravide non-COVID şi nu va mai avea loc aici nicio naştere şi nicio intervenţie chirurgicală non-COVID.

„Maternitatea a fost redeschisă şi pentru pacientele non-COVID din 3 iulie, când am primit prima pacientă non-COVID cu mare bucurie din partea tuturor, şi până acum, la sfârşitul lui septembrie. Maternitate exclusiv COVID înseamnă că noi, ca medici angajaţi ai acestei maternităţi, nu avem voie să îngrijim decât paciente cu test SARS-CoV-2 pozitiv, ori antigen rapid ori PCR”, a spus Predilă pentru News.ro.

Medicii, triști și consternați

Manuela Predilă spune că medicii din maternitate sunt consternaţi şi trişti pentru că nu îşi mai pot urmări pacientele până la final, până în clipa în care vor aduce pe lume copiii.

„Am amuţit, a fost o consternare, nici nu ne-am putut supăra, fiecare s-a gândit cum îşi înştiinţează gravidele, cum le îndrumăm, cum iarăşi rugăm colegii noştri, fiecare pe unde mai ştie, să le primească, să le ia în îngrijire în ultima lună, să ştie un pic situaţia lor, fiecare gravidă are situaţie specială. (…) Imediat cum am aflat le-am înştiinţat, este dreptul lor de a se orienta în altă parte, dacă nu mai pot naşte cu noi, imediat cum am aflat le-am spus”, relatează medicul.

Dr. Predilă afirmă că atât ea, cât şi colegii săi, au în evidenţă gravide care trebuie să nască în următoarele 7-10 zile şi că acestea sunt nevoite acum să caute alt medic care să le ia în evidenţă şi implicit altă unitate sanitară unde să poată naşte.

Predilă: „Nu există nicăieri în lume maternitate sau spital exclusiv COVID”

„Din câte ştim noi, toate maternităţile au circuite, au locuri pentru îngrijirea pacientelor COVID, (…) ştiu sigur că Spitalul Universitar are, ştiu sigur că are şi Spitalul Cantacuzino, Polizu, Giuleşti. Noi nu am cerut să ne ocupăm doar de non-COVID, ne dorim însă să ne putem îngriji şi pacientele noastre non-COVID, să fim micşti, aşa cum este în toată lumea.

Nu există nicăieri în lume maternitate sau spital exclusiv COVID, din nou la noi s-a luat această hotărâre”, a explicat Manuela Predilă.

Femeile însărcinate de la Maternitatea Bucur, îngrijorate

Am primit zeci de mesaje şi de telefoane – “Ce se întâmplă cu noi, ce o să facem, vreau să mă sfătuiţi ce o să fac, să-mi spuneţi sigur că nu mai pot naşte cu dumneavoastră, să mă îndrumaţi unde să merg, sunteţi sigură că aşa este, de când se va întâmpla acest lucru?”… Nici noi nu avem o data exactă, ştim doar că nu mai internăm şi că de mâine nu mai primim non COVID”, a povestit Manuela Predilă.

Medicii își doresc să poată îngriji în continuare ș gravidele non-Covid.

„Am vrea să ne putem îngriji şi pacientele non-COVID. Noi am putut îngriji în această perioadă şi COVID, şi non-COVID, şi putem în continuare, am putut face circuite. Și celelalte spitale au circuite”, a mai declarat Manuela Predilă, medic primar obstetrică-ginecologie la Maternitatea Bucur din Capitală.

Alte două spitale din București, Malaxa și Sf Ioan, vor fi transformate în spitale exclusiv COVID, săptămâna viitoare. Și dacă va fi nevoie, vor mai fi luate astfel de decizii, a precizat ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...
Wizz Air introduce trei curse noi din Cluj Napoca

Care este numărul de telefon al Wizz Air pentru România fără...

Călătorii care au întrebări sau nelămuri legate de rezervările de bilete de avion de la Wiz Air întâmpină, de regulă, dificultăți în a contacta...