Maxim istoric pentru euro față de leu. Moneda națională s-a depreciat cu 1,16% de la începutul anului

Leul s-a depreciat, luni, cu 0,18 bani faţă de euro, moneda europeană atingând un nou maxim istoric. Cursul de schimb calculat de Banca Naţională a României (BNR) este de 4,9261 lei/euro. BNR a cotat vineri euro la 4,9243 de lei.

De la începutul anului și până acum, adică după trei luni și jumătate, leul s-a depreciat în fața euro cu 1,16%. Scăderea nu este de mare amploare, iar la un tunel de variație anuală de două puncte procentuale mai este loc de depreciere. Nici la pragul psihologic de 4,95 lei/euro nu atingem o depreciere atât de mare, ci doar de 1,65%, ceea ce înseamnă că putem vedea și acest nivel atins în cursul acestui an.

Deprecierea, având ca fundamente indicatorii macro deficitari ai economiei (deficit bugetar, deficit de cont curent, inflație) se va opri când va decide Banca Națională a României că este cazul. BNR acționează constant pentru stabilitate în finanțele publice, iar cursul de schimb este unul dintre indicatorii importanți pentru stabilitate.

Pe de altă parte, leul a câştigat, astăzi, teren în faţa dolarului american, care a ajuns la 4,0937 lei, faţă de cursul de vineri, respectiv 4,1120 lei/dolar.

Moneda naţională s-a depreciat, însă, faţă de francul elveţian cu 0,67 bani (0,15%). Astfel, luni, cotaţia francului a ajuns la 4,4797 lei, comparativ cu 4,4730 lei vineri.

Totodată, aurul s-a scumpit cu 1,52 lei (0,65%), până la 235,3486 lei, de la 233,8266 lei, cât se stabilise în şedinţa precedentă. 

1 COMENTARIU

  1. ăștia s-au pus pe distrugerea țării.iohannis cel mai prost și incompetent președinte din istorie.catule speculezi cu Isărescu cursul de schimb?sa nu fii în stare să ții cursul stabil de atâta timp asta este atentat la siguranța țării.turnatorul Isărescu sluga fmi trebuie arestat sau executat și va fi

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...

Aeroportul Otopeni – Haos, bătaie de joc, indiferență și multă așteptare

Încă o „performanță” marca Mîndrescu: de mai bine de o jumătate de an, plecarea, dar mai ales sosirea, pe Aeroportul Internațional Henri Coandă, fost...