Medicament contra Alzheimer: Testele clinice dovedesc capacitatea de a temporiza declinul cognitiv

Publicat: 29 sept. 2022, 12:04, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Medicament contra Alzheimer: Testele clinice dovedesc capacitatea de a temporiza declinul cognitiv
Alzheimer

Două grupuri farmaceutice au pus la punct un medicament destinat reducerii declinului cognitiv în cazul persoanelor diagnosticate cu boala Alzheimer, transmite Le Point, având ca sursă AFP.

Rezultatele unui studiu despre un nou medicament destinat încetinirii progresiei bolii Alzheimer sunt încurajatoare. Este vorba despre primul medicament cu dovezi clare în acest sens în urma testelor clinice, potrivit datelor comunicate de firmele producătoare. Medicamentul lecanemab, produs de grupul farmaceutic japonez Eisai și American Biogen, permite reducerea declinului congnitiv al pacienților aflați în primele stadii de evoluție a bolii.

Rezultatele preliminare au fost obținute în urma testelor clinice în care au fost incluse 1.800 de persoane. Jumătate dintre acestea au primit tratamentul și cealaltă, placebo. Potrivit producătorilor, medicamentul a permis reducerea cu 27% a declinului cognitiv al pacienților tratați, o perioadă de 18 luni.

Eisai și Biogen intenționează să publice rezultatele complete într-o revistă științifică și să depună dosarul în vederea autorizării de comercializare a tratamentului în Statele Unite, Japonia și în Europa înainte de sfârșitul lunii martie 2023.

Beneficiile medicamentului pentru pacienți ”sunt modeste, dar reale” și aceste rezultate sunt ”într-adevăr încurajatoare”,  a subliniat profesorul de neuroștiințe John Hardy de la University College din Londra. Dacă datele rezistă la examenul aprofundat, este vorba despre o veste fantastică, a declarat la rândul său Tara Spires-Jones de la Universitatea Edimbourg. Tratamentul nu duce la ”o vindecare”, dar frânează declinul cognitiv și astfel păstrează posibilitatea de a îndeplini activități zilnice normale. Ceea ce este deja o victorie uriașă, mai spune specialistul.

Totuși, medicamentul trebuie să fie examinat și în privința efectelor secundare detectate, printre care inflamații și sângerări la nivelul creierului, atrage atenția dr. Charles Marshall de la Queen Mary University of London. Dar oricare ar fi acestea, rezultatele arată că lecanemab acționează asupra plăcilor amiloide din creier și merită să se continue a fi explorat ca tratament, a subliniat în continuare dr. Marshall.