Medicamente și suplimente care pot anula efectele pilulei contraceptive

Publicat: 28 mart. 2024, 20:58, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori

Este știut că unele medicamente și suplimente pot să influențeze efectele pilulei contraceptive. Subiectul revine în actualitate, în ultimele zile, în State Unite, unde mass-media scrie despre creșterea numărului de  sarcini ”surpriză”, în urma folosirii medicamentului foarte popular Ozempic, dar și a unor suplimente alimentare.

Medicament antidiabetic, Ozempic este adesea folosit în mod greșit, avertizează medicii. Întrucât s-a dovedit că dă rezultate bune pentru scăderea în greutate, totuși trebuie reținut că acest medicament este asociat și cu un efect secundar necunoscut: reducerea în aparență a eficacității pilulei contraceptive, transmite ”Ca m’interesse”.

Aceasta este și explicația pentru care specialiștii recomandă ca întotdeauna să consultați medicul înainte de folosirea oricărui medicament și să-l informați dacă luați contraceptive hormonale.

Mai trebuie reținut că nu există medicament produs pe bază de compuși chimici care să nu  poată interacționa în mod negativ cu pilula contraceptivă.

Suplimentele alimentare naturale, pe bază de plante, procurate din farmacii sau comandate pe internet, pot, de asemenea, să aibă efecte negative și pot favoriza apariția unei sarcini nedorite.

De altfel, medicii subliniază în repetate rânduri că nu există o metodă de contracepție 100% eficientă. Astfel, eficacitatea pilulei poate să scadă cu 92% , în special dacă nu este luată, zilnic, la aceeași oră, sau când pur și simplu persoana respectivă uită, potrivit INSERM.  

 Aceasta se explică prin modul în care acționează acești hormoni din pilulă, care împiedică ovulația și, prin urmare, apariția sarcinii. Atunci când își fac efectul, pilulele sunt procesate și apoi distruse de o enzimă din ficat. Cu toate acestea, unele medicamente sau suplimente alimentare naturale accelerează această eliminare hepatică și, astfel, reduc efectele hormonale.

Suplimente ce trebuie evitate

Veronique Pelangatti, farmacist, intervievată de revista Marie Claire, spune  că sunătoarea din unele suplimente, folosite în special pentru combaterea stresului, depresiei, scade eficacitatea pilulei.  Același efect are și păducelul.

Cărbunele medicinal este folosit, frecvent, contra unor tulburări digestive. Acest supliment acționează în ficat și poate reduce absorbția hormonilor și eficacitatea medicamentelor administrate pe cale orală.

Grapefruitul este recomandat pentru scăderea colesterolului, dar, consumat în cantități mari, poate reduce descompunerea hormonilor. Același efect este observat și în cazul suplimentelor ce conțin floarea pasiunii. De asemenea, laxativele, inclusiv cele pe bază de plante, pot împiedica asimilarea completă a hormonilor.