Medicamentul Ozempic pentru slăbit și diabet face valuri pe TikTok

Medicamenul Ozempic, pe care multă lume îl folosește pentru slăbit, deși e recomandat doar diabeticilor, a devenit un subiect pe TikTok. Dar acestui medicament îi este modificată destinația și dintr-un antidabetic a devenit o soluție pentru scăderea în greutate. Ceea ce este  îngrijorător, avertizează medicii!

Se știe că sunt persoane care ar face orice pentru a slăbi. De mai multe luni, Ozempic, medicament contra diabetului, fabricat de gigantul farmaceutic danez Novo Nordisk, este  căutat pentru că ar ajuta la scăderea în greutate. Medicamentul este prescris persoanelor diagnosticate cu diabet de tip 2, deoarece are un rol important în ținerea sub control al glicemiei.

Dar în prezent el este folosit de numeroase vedete hollywoodiene pentru a scăpa de kilogramele în plus, devenind rapid ”un trend” pe rețeaua de socializare.

Concret, Ozempic ar mări senzația de sațietate și ar permite reducerea cantității de mâncare înghițită. Ar fi suficientă o injecție în abdomen, coapsă sau braț, o dată pe săptămână. Medicamentul este eliberat pe bază de rețetă medicală și este scump: de exemplu, în Franța, costă 80 de euro.

Dar medicii atrag atenția că acest medicament injectabil, folosit din ce în ce mai frecvent pentru slăbit, are efecte secundare nedorite, care sunt ignorate. Pacienții pot prezenta greață, stări de vomă, constipație sau diaree severă.

Pe lângă aceste efecte nedorite, frenezia pe care a declanșat-o Ozempic pe rețelele sociale a provocat penurii în special în Australia și Statele Unite.

Ce este Ozempic

Potrivit EMA (Agenția Europeană a Medicamentului), Ozempic este un medicament indicat pentru tratamentul adulților cu diabet zaharat de tip 2 insuficient controlat, ca tratament adjuvant la dietă și exerciții fizice.

Este o soluție injectabilă, care se administrează subcutanată: se injectează subcutanat, la nivelul abdomenului, coapselor sau în partea superioară a brațelor.

Potrivit EMA, semaglutida, substanța activă a medicamentului, reduce glicemia. Mecanismul de scădere a concentrației de glucoză din sânge implică, de asemena, o ușoară încetinire a evacuării gastrice în faza postprandială precoce. Astfel, semaglutida reduce greutatea corporală și masa de țesut adipos printr-un aport energetic redus, implicând un apetit general redus. În plus, semaglutida scade preferința pentru alimentele bogate în grăsimi.

Injecțiile cu Ozempic pot fi periculoase

Este un fenomen care poate aduce prejudicii persoanelor care chiar au nevoie de acest medicament. În fața creșterii accelerate a cererii, Food Drug Administration din SUA a fost nevoită să includă Ozempic pe lista medicamentelor cu risc de penurie.

Potrivit cifrelor raportate de Organizația Mondială a Sănătății, numărul persoanelor afectate de diabet a crescut de la 108 milioane în 1980, la 422 de milioane în 2014. Diabetul este o cauză majoră a orbirii, insuficienței renale, infarctului miocardic, accidentului vascular cerebral și a amputării de membre inferioare.

Ozempic preț

Directorul ARPIM (Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente), Dan Zaharescu, a precizat pentru Puterea.ro că acest medicament se mai prescrie și în prediabet, situație în care el se eliberează tot la recomandarea medicului, dar nu este compensat sau gratuit. Prețul pentru o lună de tratament cu ozempic este de aproximativ 500 de lei.

Reacții adverse Ozempic

Ozempic este un medicament scump, dar este sigur și nu este asociat cu efecte adeverse majore și persistente.

În timpul studiilor clinice, cele mai frecvente reacții adverse raportate au fost: tulburările gastrointestinale, inclusiv greața (foarte frecventă), diareea (foarte frecventă) și vărsăturile (frecvente), modificări ale tensiunii arteriale.

Cât se slăbește cu Ozempic

Am stat de vorbă cu mai multe persoane care și-au administrat una sau două injecții cu Ozempic pentru a slăbi. După injecția cu Ozempic nu au mai avut poftă de mâncare și au slăbit între 5 și 15 kilograme într-o lună. Cu toate acestea că știau ce reacții advere are Ozempic, tot s-au riscat și au făcut injecțiile, în speranța de a arăta mai bine.

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Wizz Air introduce trei curse noi din Cluj Napoca

Care este numărul de telefon al Wizz Air pentru România fără...

Călătorii care au întrebări sau nelămuri legate de rezervările de bilete de avion de la Wiz Air întâmpină, de regulă, dificultăți în a contacta...

Teodorovici: Cutremurele din Gorj au fost provocate de OMV (VIDEO)

Eugen Orlando Teodorovici face afirmații cutremurătoare: cutremurele din Gorj nu au cauze naturale, ci au fost provocate de către exploatările de gaze făcute de...