Medicii de familie avertizează: Nu acceptați să cumpărați doze de anul trecut din vaccinul anti-gripă sezonieră!

Publicat: 18 oct. 2020, 12:12, de Ziarul Puterea, în News , ? cititori
Medicii de familie avertizează: Nu acceptați să cumpărați doze de anul trecut din vaccinul anti-gripă sezonieră!

Cumpărând vaccinul de anul trecut aveți acelaşi risc de îmbolnăvire ca o persoană nevaccinată, din două motive: una dintre tulpinile de anul trecut vase regăsește și în acest an în componența gripei sezoniere, iar aceasta permite co-infecții cu Sars-Cov-2.

Prin combinarea celor două forme de gripă severitatea simptomelor creşte, pentru că ambele sunt virusuri respiratorii şi atacă simultan sistemul imunitar și pe cel respirator.

Anul trecut au fost izolate şi s-au regăsit în vaccinul anti-gripal tulpinile Kansas, Brisbane, Colorado şi Yamagata. Potrivit precizărilor experților, doar cea din urmă va circula şi în sezonul care urmează să înceapă.

Prin urmare, este obligatoriu să vă asigurați că doza de vaccin care vi se administrează este fabricată în acest an, verificând data de producție. Chiar dacă anul trecut v-ați vaccinat târziu, efectul anti-gripal nu mai este valabil în acest moment. după administrare, durează două săptămâni până ce titrul de anticorpi atinge vârful. Urmează o perioadă de platou, cu protecţie optimă, apoi timp de 150 de zile numărul anticorpilor scade până la 10, iar linia de apărare a organismului se dizolvă.

Din cele trei milioane de doze gratuite, câte a comandat de la producători, Ministerul Sănătăţii va începe, de luni, distribuirea a peste 500.000 de doze. Majoritatea au ajuns în spitale, iar acum urmează ca medicii de familie să primească un lot de jumătate de milion de injecţii. Vor avea prioritate gravidele, copiii sub 5 ani, bolnavii cronici şi persoanele în vârstă.