Medicul care a încercat să o salveze pe Lady Diana: Amintirile din acea noapte revin de fiecare dată când trec prin tunelul Alma

Publicat: 31 aug. 2022, 19:00, de Magda Marincovici, în ACTUALITATE , ? cititori
Medicul care a încercat să o salveze pe Lady Diana: Amintirile din acea noapte revin de fiecare dată când trec prin tunelul Alma
Printesa Diana

În urmă cu 25 de ani, la 31 august 1997, medicul francez Frederic Mailliez s-a nimerit la locul accidentului și i-a acordat primele îngrijiri prințesei Diana, fără să o recunoască.

Frederic Mailliez nu va putea uita niciodată noaptea de 31 august 1997. Seara, medicul francez a profitat de câteva ore libere împreună cu prietenii, la Paris. La ieșirea dintr-un restaurant, el a trecut prin pasajul Alma unde avea să se producă tragicul accident. Nu avea de unde să știe că îi va  acorda primul ajutor celebrei Lady Diana. Frederic Mailliez conducea prin tunel când a observat un Mercedes foarte avariat, fumegând.

”M-am îndreptat spre mașină. Am deschis portiera și am privit în interior”, spune acesta acum, după 25 de ani de la tragedie, pentru Associated Press. ”Patru persoane, dintre care două erau probabil decedate, fără reacție, fără respirație, și alte două, cea din dreapta, care trăia însă era într-o stare gravă”.

”Pasagerul din față striga, respira. El putea să aștepte câteva minute. IDar pasagera era în genunchi pe podeaua Mercesului, cu capul aplecat. Se chinuia să respire. Ea avea nevoie de ajutor urgent”, povestește medicul francez.

Imediat, după ce a văzut care este situația, Frederic Mailliez a alergat la mașina lui pentru a-și lua trusa de urgență. ”Ea era inconștientă. Datorită sacului meu de respirație (…) a dobândit ceva energie, dar nu putea vorbi”, își amintește acum medicul, care a încercat să o salveze pe Lady Di.

”Știu că este surprinzător, dar nu am recunoscut-o pe prințesa Diana, subliniază medicul. Mi-am dat seama că este foarte frumoasă, dar atenția mea era într-atât de concentrată asupra a ceea ce pot să fac pentru a-i salva viața încât nu am avut timp să mă gândesc la cine era acea femeie”.

”Cineva din spatele meu mi-a spus că victimele vorbeau limba engleză și atunci am început să vorbesc în engleză, spunând că sunt medic și că am chemat ambulanța. Încercam să-i liniștesc”, mai adaugă medicul.

Pompierii au sosit rapid la locul accidentului și Lady Di a fost transportată la un spital din Paris, unde a decedat câteva ore mai târziu. Însoțitorul ei Dodi Fayed și șoferul au decedat pe loc.

A fost un șoc enorm să aflu că era prințesa Diana și că ea a decedat. Mi-am dat seama că numele meu va fi pentru totdeauna legat de această noapte tragică, mărturisește medicul. Mă simt puțin responsabil pentru ultimele ei clipe de viață”.

Pentru Frederic Mailliez, aniversarea zilei de naștere a mamei prinților William și Harry înseamnă amintirile din acea noapte tragică. De altfel, aceste amintiri revin de fiecare dată când trece prin tunelul Alma.