Medicul care l-a tratat pe Aleksei Navalnîi a murit, iar cauzele nu se știu

Medicul-şef adjunct al spitalului din Rusia unde a fost tratat disidentul Aleksei Navalnîi după otrăvire a decedat „subit”, la vârsta de 55 de ani.

Decesul doctorului Serghei Maksimişin a fost anunţat printr-un comunicat de spitalul de urgenţă din Omsk, unde Navalnîi a primit îngrijiri în august anul trecut. Unitatea medicală nu precizează cauza morţii, potrivit CNN.

Conform dpa, medicul lucra la spitalul de urgenţă din Omsk de 28 de ani. Navalnîi a fost internat în spitalul unde Maksimişin răspundea de anestezie şi reanimare în 20 august 2020, după ce i s-a făcut rău într-un avion cu care se întorcea din Siberia la Moscova.

Aeronava a aterizat de urgenţă la Omsk, iar cel mai cunoscut opozant al Kremlinului a fost primit în secţia de intoxicaţii acute. Medicii ruşi i-au indus coma şi ulterior l-au transferat la Berlin, unde analizele au arătat că fusese otrăvit cu agent neurotoxic Noviciok, un produs dezvoltat în perioada sovietică.

După cinci luni de tratament şi recuperare, Navalnîi s-a întors în ianuarie la Moscova, unde a fost arestat imediat. Disidentul a fost condamnat ulterior la trei ani şi jumătate de închisoare pentru încălcarea condiţiilor de eliberare condiţionată în urma unei condamnări anterioare cu suspendare. Sentinţa a provocat indignare în Occident şi critici din partea mai multor ţări şi a Uniunii Europene, respinse însă de Rusia.

Au murit mai mulți medici din prima linie

Medicul Maksimişin nu s-a numărat printre cei care au dat declaraţii presei despre caz, dar a fost răspunzător de tratamentul în cadrul căruia lui Navalnîi i-a fost indusă deliberat coma”, a precizat Leonid Volkov, şeful organizaţiei opozantului. Medicul „ştia mai multe ca oricine despre starea lui Aleksei, aşa că nu pot exclude o acţiune ilegală„, a adăugat el, recunoscând însă că „sistemul sanitar din Rusia este foarte prost şi nu e neobişnuit ca doctori de vârsta lui să moară subit„.

„Mă îndoiesc că va avea loc vreo anchetă privind decesul”, a spus Volkov.

În timpul epidemiei de COVID-19 au murit mai mulţi membri ai personalului medical din prima linie, inclusiv unii care acţionaseră ca avertizori publici, reaminteşte CNN, care nu a reuşit însă să găsească vreo dovadă de nereguli.

În legătură cu otrăvirea lui Navalnîi, televiziunea a realizat în decembrie anul trecut, împreună cu site-ul de jurnalism de investigaţie Bellingcat, o anchetă care a implicat serviciul rus de securitate FSB. Navalnîi acuză deschis şi direct FSB şi pe preşedintele Vladimir Putin şi a reuşit să inducă în eroare un agent secret, care a dezvăluit că neurotoxina Noviciok a fost aplicată pe lenjeria de corp a opozantului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Ultimele articole