Meme-dictatorii: de ce sunt atât de comici Trump și Putin. Și toți cei care îi imită.

Publicat: 07 mai 2025, 20:27, de Radu Caranfil, în Cultură , ? cititori
Meme-dictatorii: de ce sunt atât de comici Trump și Putin. Și toți cei care îi imită.

Există o formă nouă de dictatură (soft sau hard), în care autoritarismul nu mai vine cu cizme negre și discursuri funerare, ci cu selfie-uri, tweeturi în caps lock și costume prost croite. Sunt dictatorii-meme, acele personaje politice care, din dorința de a controla lumea, sfârșesc prin a o face să râdă. Iar în fruntea acestei galerii comico-apocaliptice se află doi bătrâni cu gura mare și idei mici: Donald Trump și Vladimir Putin.

Teatru de operetă cu ambiții nucleare

Trump e un președinte din latex, ieșit parcă dintr-un episod de South Park: gesticulează, se supără ca un copil, pune tarife economice ca pe bilete la circ. Nu există strategie, ci doar instinct. Nu există diplomație, ci doar spectacol. Dacă poate fi rostit în 10 secunde și transformat în titlu de presă, atunci devine politică externă.

Putin e opusul stilistic, dar identic în ridicol: pozează călare, cu bustul gol, înoată în râuri înghețate, vânează urși invizibili și vorbește despre Rusia ca despre o ființă mistică care respiră prin el. Când nu își cioplește imaginea de autocrat sobru, e prins rostind replici de Bond villain în fața unor generali care cască discret.

Ambii sunt mai preocupați de imagine decât de conținut. Problema e că imaginea a devenit atât de suprasaturată de propriul ego, încât a alunecat în caricatură. Și acolo a rămas.

Când frica nu mai funcționează, rămâne râsul

Dictatorii clasici impuneau tăcere. Meme-dictatorii impun hohote. De ce? Pentru că lumea s-a schimbat. Pentru că o generație crescută pe internet nu se mai teme de uniforme, dar râde zdravăn de ridicol. Nu mai tremură la declarații de război, dar le transformă imediat în sticker WhatsApp.

Când Trump spune că a inventat expresia „primul război mondial” sau că ar putea bea înălbitor pentru a vindeca virusul, reacția nu mai este revoltă, ci parodie instant. Când Putin susține că a trimis trupe în Ucraina pentru a salva bunicuțele rusofile, se aud glume despre „operațiunea specială de ridicat bunicuțe cu tancul”.

Uniforma e schimbată cu costum ieftin, propaganda cu meme-uri

E important să observăm că niciunul dintre acești lideri nu folosește metode clasice de dictatură. Nu interzic libertatea presei (oficial). Nu ard cărți (doar ignoranță). În schimb, se autoviralizează. Devin meme-uri în mod natural, pentru că nu mai pot fi luați în serios.

Puterea devine spectacol. Și în acest spectacol, umorul e singura formă de rezistență care funcționează în timp real. Când liderul unei țări postează mai des decât un influencer de beauty, e clar că nu mai avem de-a face cu autoritarism clasic, ci cu telenovelă geopolitică.

Toți ceilalți care îi imită

Aici e partea cea mai tristă. Căci Trump și Putin nu sunt singuri. Mai sunt și imitatorii locali, care se cred lideri puternici doar pentru că urlă la microfon și promit ordine. Sunt cei care își iau costume prea mari, își angajează consilieri de imagine și își construiesc cariera din replici agresive și selfie-uri cu poporul.

Aceștia sunt wannabe-meme-dictators. Nu au ”nucleară”, dar au Facebook. Nu conduc imperii, dar vor să domine cartiere. Sunt comicării triste care încearcă să copieze stilul, dar nu înțeleg că parodia funcționează doar când e involuntară.

Comedia ca simptom

Trump și Putin sunt comici nu pentru că spun glume, ci pentru că sunt glume. Fiecare ieșire publică e un nou episod dintr-un serial prost regizat, dar urmărit compulsiv. Sunt dictatori care au pierdut controlul imaginii de sine și au devenit caricaturi autoalimentate.

Și poate că, în această lume cu lideri care se iau prea în serios, râsul e ultima armă sinceră care ne-a mai rămas.

Pentru că în fața absurdului, singura demnitate adevărată e umorul.

Chaplin i-a râs lui Hitler în față. Noi, azi, ”ne râdem” de Trump și Putin. Și e foarte bine.

În 1940, când lumea abia îndrăznea să pronunțe numele lui Hitler fără teamă, Charlie Chaplin i-a făcut mustăcioară de circ, l-a pus să danseze cu globul pământesc și a arătat întregii planete cât de mic poate fi un tiran atunci când e scos din decorul fricii și pus sub reflectorul comediei.

The Great Dictator nu a fost doar un film. A fost un gest de insubordonare culturală, un refuz de a lua în serios absurdul cu pretenții de destin istoric. Și, mai ales, a fost o lecție despre ce înseamnă să râzi atunci când alții tremură.

Astăzi, în 2025, avem din nou dictatori caraghioși. Numai că nu mai vin cu svastici pe braț, ci cu selfie-uri, tarife vamale și frizuri ciudate. Îi cheamă Trump, Putin și alți epigoni locali, și fiecare pozează în salvator, lider, tată, imperator. Numai că lumea nu-i mai crede. Lumea râde.

Puterea care vrea să pară eternă devine, inevitabil, comică

Chaplin a înțeles ceea ce prea mulți lideri nu înțeleg nici azi: când încerci să pari zeu, dar te comporți ca un clovn, lumea te va trata ca pe un clovn.

Trump urlă la microfoane despre grandoarea Americii, dar postează zilnic ca un adolescent părăsit.
Putin își umflă pectoralii geostrategici, dar se teme de TikTok și interzice
drag queens ca și cum asta l-ar salva de la prăbușirea imperiului.
Ambii devin, fără să vrea,
personaje de benzi desenate politice.
Ambii și-au pierdut misterul.
Ambii se repetă.

Comedia – forma de demontare care doare cel mai tare

Să râzi de un dictator înseamnă să-l cobori din icoană.
Să-l faci meme înseamnă să-l scoți din manual și să-l pui în albumul de glume al epocii.
Să-i tai solemnitatea cu ironie este mai eficient decât orice protest cu pancarte.

Asta a făcut Chaplin.
Asta facem noi azi, fără să ne dăm seama.

Ce ne-a învățat Chaplin: umorul e curaj, nu distracție

The Great Dictator se termină cu un discurs sfâșietor despre umanitate, pace, libertate. Dar totul vine după ce ai râs de paranoia liderului, de cultul personalității, de ridicolul îmbrăcat în uniformă.

Chaplin nu l-a combătut pe Hitler cu tancuri.
L-a
dezbrăcat de mister și l-a arătat lumii ca pe ce era: un om mic, furios, și absurd.

Astăzi, râsul nu e superficial. E defensiv. E salvator.

Într-o lume în care autoritarismul se viralizează, comedia e primul zid care nu poate fi cenzurat.
Putin se teme de umor. Trump îl cultivă fără să-l înțeleagă.
Ambii pierd, tocmai pentru că nu mai pot controla percepția. Pentru că au devenit
actori într-un spectacol de prost gust, regizat de ei înșiși.

Iar lumea râde.
Așa cum a râs Chaplin.
Și cât timp lumea râde, lumea nu e înfrântă.

Orice dictator care nu suportă gluma e un dictator slab. Iar orice om care râde de putere e deja mai liber decât pare.

Îți mai aduci aminte cum se încheia filmul lui Chaplin?

We all want to help one another. Human beings are like that.” „Toți purtăm în noi dorința de a-i ajuta pe ceilalți. Așa e firea omului.”

Cam așa.