Memoriile Angelei Merkel – un eveniment editorial așteptat cu nerăbdare

Publicat: 14 mai 2024, 23:14, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în Internațional , ? cititori
Memoriile Angelei Merkel – un eveniment editorial așteptat cu nerăbdare
Foto: vks-wrlr4.blogspot.com

Memoriile Angelei Merkel reprezintă una dintre cele mai așteptate apariții editoriale din ultimii ani. Cartea „Libertate. Amintiri 1954 – 2021” urmează să fie lansată, simultan, în peste 30 de țări, inclusiv în România, pe 26 noiembrie.

„Timp de 16 ani, Angela Merkel a purtat responsabilitatea guvernării Germaniei, a condus țara prin numeroase crize și a modelat, prin acțiunile și atitudinea ei, atât politica și societatea germană, cât și dinamica scenei politice internaționale. În memoriile sale, scrise împreună cu consilierul ei politic de lungă durată, Beate Baumann, Merkel își povestește viața, împărțită în mod egal între două state și două lumi: 35 de ani în Republica Democrată Germană (RDG) și 35 de ani în Germania reunificată” se spune în prezentarea cărții.

Cu maximă sinceritate, Angela Merkel își povestește copilăria, tinerețea și studiile în RDG și vorbește despre dramatismul anului 1989, marcat de căderea Zidului Berlinului, și despre începuturile vieții sale politice. Mai apoi, ne permite să participăm la întâlnirile și discuțiile pe care le-a avut cu cei mai puternici lideri ai lumii. Pornind de la punctele de cotitură ale istoriei naționale, dar și europene și internaționale, ne dezvăluie, cu claritate și precizie, cum au fost luate deciziile care au conturat prezentul în care trăim. Cartea ne oferă o perspectivă unică asupra meandrelor puterii și este o pledoarie fermă pentru libertate.

„Ce înseamnă pentru mine libertatea? Întrebarea aceasta m-a preocupat toată viaţa. În plan politic,desigur, libertatea necesită condiții democratice. Fără democrație nu există libertate, nici stat de drept, nici respectarea drepturilor omului. Însă această întrebare mă preocupă și dintr-un alt punct de vedere. Libertatea înseamnă pentru mine să-mi dau seama care îmi sunt limitele și să încerc să mi le depășesc. Libertatea înseamnă să nu încetezi să înveți, să nu rămâi pe loc, ci să mergi mai departe, dincolo de granițele unei cariere politice.“, scrie Angela Merkel.

În România se pot face deja precomenzi pentru carte, pe site-ul editurii „Litera”. Volumul are 700 de pagini și va costa 74,99 lei. De asemenea, va fi disponibilă și în format audio-book și e-book.