Mesaj fals. Armata Română nu îi cheamă la mobilizare pe rezerviști, avertizează MApN

Un nou mesaj fals în numele Armatei Române circulă în mediul online, anunțând că rezerviștii vor fi mobilizați, în contextul războiului din Ucraina.

Ministerul Apărării reclamă, joi seară, un nou fake news pe tema mobilizării rezerviştilor. De această datăm sunt invocate ordine de chemare pentru clarificarea situaţiei militare emise în unele sectoare ale Capitalei.

”În spaţiul on-line din România reapar manipulările referitoare la aşa-zise „pregătiri” pe care sistemul naţional de apărare le-ar face pentru mobilizarea rezerviştilor, evident, aşa cum s-a mai speculat, cu scopul (ne)declarat de a fi trimişi în războiul din Ucraina (!). Drept „dovezi” sunt invocate o serie de ordine de chemare pentru clarificarea situaţiei militare emise recent de unele centrele militare de sector ale Capitalei”, a transmis, joi seară, Ministerul Apărării.

Imagine

Sursa citată explică din nou faptul că  emiterea ordinelor de chemare pentru clarificarea situaţiei militare de către centrele militare reprezintă o procedură de rutină, prevăzută de Legea nr. 446 din 30 noiembrie 2006 privind pregătirea populaţiei pentru apărare (art. 51).

”Aceste documente sunt înmânate, conform art. 45, alin. (1) lit. a) din aceeaşi lege, de către reprezentanţii structurilor specializate ale Ministerului Afacerilor Interne. Precizăm că actualizarea bazelor de date a rezerviştilor reprezintă o activitate pe care centrele militare judeţene sau de sector o desfăşoară permanent, la termenele prevăzute de lege. Aplicarea procedurilor prevăzute de legea citată nu are legătură cu situaţia de securitate din apropierea graniţelor României”, a mai precizat Ministerul Apărării.

Instituția explicăm faptul că, anual, centrele militare județene sau de sector emit pe numele unor rezerviști militari câteva mii de astfel de documente, în funcție de nevoile de actualizare a bazei de date.

”Nu este pentru prima dată când, în contextul generat de războiul de agresiune declanşat de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei, sunt semnalate ştiri false şi acţiuni de dezinformare pe tema generală a așa-ziselor pregătiri pentru reluarea încorporărilor sau mobilizarea cetăţenilor români cu obligații militare, ori în legătură cu așa-zisa implicare a României în război.

Cel mai probabil, intenția din spatele acestor manipulări este de inducere a confuziei, panicii şi incertitudinii în rândul populaţiei din ţara noastră, pe baza unor speculaţii şi interpretări care nu au legătură cu realitatea”, au mai transmis oficialii Armatei, scrie news.ro

1 COMENTARIU

 1. Nu este nici o stire falsa.In caz de razboi Nato va trada Romania asa cum a facut UE cu Schengen si romanii vor muri pentru apararea tarii.
  Ei acum fac exercitii sa obișnuiască oamenii .
  Crede cineva ca vor veni americani,francezi,nemti sa apere tara?Trebuie sa fii dement sa crezi asa ceva.
  Vedeti cum trateaza SUA pe romani acum iar in caz de razboi va dati seama nemernicii astia tradatori de americani ne vor lasa cu ochii in soare.
  De NATO nici nu mai vorbim va trebui un vot si va dati seama ca doua impotriva exista de pe acum:Ungaria +Olanda.
  Atit UE cat si SUA s-au dovedit a fi neloiali cu Romania asa ca tara va fi aparata de romani.
  SUA doar vinde de miliarde de euro echipamente militare romanilor asta este interesul lor si sa moara romani in razboaie care nu sunt ale lor gen Afganistan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...
Eugen Teodorovici (INQUAM Photos Octav Ganea)

Un banner mai eficient decât diplomația română

Incidentul petrecut la meciul de fotbal dintre echipa naţională a României și o echipă a unei provincii din Republica Serbia (câștigat de noi cu...