Mesaj fals. Armata Română nu îi cheamă la mobilizare pe rezerviști, avertizează MApN

Publicat: 09 mart. 2023, 20:30, de Florentin Lucaniuc, în ACTUALITATE , ? cititori
Mesaj fals. Armata Română nu îi cheamă la mobilizare pe rezerviști, avertizează MApN

Un nou mesaj fals în numele Armatei Române circulă în mediul online, anunțând că rezerviștii vor fi mobilizați, în contextul războiului din Ucraina.

Ministerul Apărării reclamă, joi seară, un nou fake news pe tema mobilizării rezerviştilor. De această datăm sunt invocate ordine de chemare pentru clarificarea situaţiei militare emise în unele sectoare ale Capitalei.

”În spaţiul on-line din România reapar manipulările referitoare la aşa-zise „pregătiri” pe care sistemul naţional de apărare le-ar face pentru mobilizarea rezerviştilor, evident, aşa cum s-a mai speculat, cu scopul (ne)declarat de a fi trimişi în războiul din Ucraina (!). Drept „dovezi” sunt invocate o serie de ordine de chemare pentru clarificarea situaţiei militare emise recent de unele centrele militare de sector ale Capitalei”, a transmis, joi seară, Ministerul Apărării.

Imagine

Sursa citată explică din nou faptul că  emiterea ordinelor de chemare pentru clarificarea situaţiei militare de către centrele militare reprezintă o procedură de rutină, prevăzută de Legea nr. 446 din 30 noiembrie 2006 privind pregătirea populaţiei pentru apărare (art. 51).

”Aceste documente sunt înmânate, conform art. 45, alin. (1) lit. a) din aceeaşi lege, de către reprezentanţii structurilor specializate ale Ministerului Afacerilor Interne. Precizăm că actualizarea bazelor de date a rezerviştilor reprezintă o activitate pe care centrele militare judeţene sau de sector o desfăşoară permanent, la termenele prevăzute de lege. Aplicarea procedurilor prevăzute de legea citată nu are legătură cu situaţia de securitate din apropierea graniţelor României”, a mai precizat Ministerul Apărării.

Instituția explicăm faptul că, anual, centrele militare județene sau de sector emit pe numele unor rezerviști militari câteva mii de astfel de documente, în funcție de nevoile de actualizare a bazei de date.

”Nu este pentru prima dată când, în contextul generat de războiul de agresiune declanşat de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei, sunt semnalate ştiri false şi acţiuni de dezinformare pe tema generală a așa-ziselor pregătiri pentru reluarea încorporărilor sau mobilizarea cetăţenilor români cu obligații militare, ori în legătură cu așa-zisa implicare a României în război.

Cel mai probabil, intenția din spatele acestor manipulări este de inducere a confuziei, panicii şi incertitudinii în rândul populaţiei din ţara noastră, pe baza unor speculaţii şi interpretări care nu au legătură cu realitatea”, au mai transmis oficialii Armatei, scrie news.ro