Mesaje de Dragobete. De ce românii sarbătoresc dragostea azi

Românii au și ei sărbătoarea lor dedicată dragostei – Dragobetele – pe care o celebrează în fiecare an pe 24 februarie. Însă, puțini știu povestea din spatele zilei în care se sărbătorește iubirea.

O legendă veche spune că Dragobetele era fiul Babei Dochia. Dragobetele era un bărbat chipeş, neastâmpărat, năvalnic.

Legenda populară spune că, “atunci când îl vedeau, femeile cădeau în mrejele lui precum muştele”. „În literatura de specialitate, Dragobetele este comparat cu Eros sau Cupidon, fiind un simbol al iubirii în Panteonul românesc. Este vesel, iubitor şi reprezintă energia, vitalitatea şi tinereţea”, explică etnologul Doina Işfănoni.

O ipoteză este aceea că numele “Dragobete” vine din cuvintele dacice “trago” – ţap (mai târziu a devenit “drago”) şi “bete” – picioare (ca în latină – pedes). Iar ţapul simbolizează la români puterea de procreare, libidoul şi fecunditatea!

“Dragobetele sărută fetele!” 

Fiecare băiat fugărea o fată, iar ea se lăsa prinsă de cel pe care îl plăcea şi chiar se logodea cu el. Astfel, “Dragobetele sărută fetele!” a devenit zicala consacrată în Muntenia, Oltenia, Dobrogea şi Transilvania. De asemenea, în unele zone din țară se spune că îndrăgostiții trebuie neapărat să se sărute în această zi, pentru a avea noroc în dragostea lor. Și pentru a rămâne împreună cât mai mult timp.

Şi azi, în satele din Gorj şi Olt, tinerii necăsătoriţi se întâlnesc de Dragobete, pentru a fi îndrăgostiţi tot anul. În popor, se spune că, odinioară, de Dragobete fetele strângeau zăpadă și o topeau, pentru a se spăla cu apa obținută pe cap și pe față. În acest fel fiind frumoase tot anul pentru iubiții lor.

De fapt, tot de Dragobete se spune că e bine ca îndrăgostiții să facă o logodnă neoficială, prin care își jură iubire veșnică. Acest lucru îi ajută să fie împreună pe viață.

Superstițiile zilei

În credinţa populară, pentru 24 februarie, s-au înrădăcinat o serie de superstiţii care sunt păstrate cu sfinţenie. Cum ar fi că de Dragobete nu se lucrează pentru că e rău de pocituri şi lovituri. În popor se mai spune că cei care participă la Dragobete vor fi feriţi de boli, şi mai ales de febră.

Sărbătoarea este puternic legată de pragul trecerii dintr-un anotimp în celălalt. Prin obiceiurile şi practicile caracteristice acestei zile, Dragobetele atrage în special tinerii. În credinţa populară, Dragobetele este feciorul Babei Dochia. El reprezintă un element pozitiv în relaţia cu negativul simbolizat de Dochia. Ea reprezintă timpul care a îmbătrânit şi trebuie să moară. Este, de asemenea, şi un element aflat în neconcordanţă cu vremurile noi, cu timpul cel tânăr ce aşteaptă să renască”, mai evidențiază etnologul Doina Ișfănoni.

Mesaje de Dragobete pentru iubiți

 • Te iubesc în fiecare zi și noapte, mai mult decât vei ghici vreodată.
 • Vreau să te cunosc mult mai mult! Să-ți ofer multă dragoste, tone de săruturi dulci! Sper că într-o zi mă voi descurca cu această misiune! Felicitări!
 • A nu face absolut nimic cu tine înseamnă pentru mine absolut totul! Știu că dragostea se poate schimba uneori și sentimentele adesea pot fi ciudate. Totuși, ceea ce simt nu este un mister. Te iubesc foarte mult.
 • Te-am iubit întotdeauna și când iubești pe cineva, iubești întreaga persoană așa cum este ea și nu așa cum ți-ai dori să fie. Eu te iubesc pentru tot și pentru nimic! Felicitări de Dragobete
 • De Dragobete, iubito, ești tot ce îmi doresc când stai aici, în brațele mele!
 • Te iubesc. Am știut-o în clipa în care te-am întâlnit. Îmi pare rău că a durat atât de mult până să recunosc.
 • Când zâmbești, întreaga lume se oprește și privește o vreme, pentru că ești uimitoare așa cum ești. Felicitări de Dragobete!
 • Mă gândesc la felul în care oamenii se îndrăgostesc în moduri misterioase. Doar la atingerea unei mâini… Oh, și eu mă îndrăgostesc de tine în fiecare zi. Și vreau doar să-ți spun că sunt mereu cu tine.
 • Ia-mă în brațele tale iubitoare. Sărută-mă sub lumina stelelor. Pune-ți capul pe pieptul meu. Gândește-te la mine cu voce tare. E tot ce vreau de Dragobete!
 • Îmi place povestea noastră. Sigur că este dezordonată, dar povestea ne-a adus aici.
 • Ești singurul lucru care mă face să vreau să mă trezesc dimineața. Felicitări de Dragobete!
 • Am impresia că întregul univers a existat doar pentru a ne aduce împreună.
 • Indiferent din ce sunt făcute sufletele noastre, al tău și al meu sunt la fel. Te iubesc!

Mesaje de Dragobete pentru soți

 • Te voi iubi toată viața. Pe tine și pe nimeni altul.
 • Ia dragostea, înmulțește-o cu infinitul și încearcă s-o duci în adâncurile veșnice… și oricum nu va fi exact ceea ce simt eu pentru tine. Felicitări de Ziua Dragostei!
 • Sper să nu te deranjeze că îți scriu cât de minunată este viața în timp ce tu ești în ea…
 • Inima mea este și mereu va fi a ta. Felicitări de Dragobete!
 • Nu știu ce îmi rezervă viitorul, dar știu că te vreau în el!
 • Poate că nu întotdeauna o spun, dar știu că te iubesc din toată inima.
 • Aș călători spre lună și înapoi doar ca să te văd zâmbind. Azi e ziua noastră! Să fim împreună!
 • Când mă săruți, lumea se topește. Când mă ții în brațe, mă simt în siguranță. A fi îndrăgostit de tine m-a făcut să văd cât de minunată poate fi viața. Te iubesc.
 • Îți mulțumesc că mi-ai arătat ce este iubirea adevărată!
 • O zi de Dragobete frumoasă pentru cea mai specială persoană din viața mea. Ești totul pentru mine.
 • O sărbătoare minunată celei mai frumoase femei pe care o cunosc. Te iubesc și ne iubesc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...

Un membru CA la societățile Primăriei Galați câștigă anual până la...

Dezbaterile coaliției guvernamentale pe tema reducerii cheltuielilor din sectorul bugetar readuc în actualitate faptul că aceleași partide, PSD și PNL, au dat undă verde...