Mesajul lui Ilie Bolojan, după Summitul Comunităţii Politice Europene: Confruntaţi cu ameninţări comune, trebuie să lucrăm la soluţii comune
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/05/img.jpg)
Ilie Bolojan, președintele interimar al României, a transmis un mesaj prin care a prezentat concluziile reuniunii Comunităţii Politice Europene, la care a luat parte în decursul zilei de vineri, 16 mai. Printre subiectele abordate se numără securitatea în Europa, dar și pacea din Ucraina.
Ilie Bolojan: Trebuie să lucrăm la soluţii comune
Într-o postare pe Facebook, Ilie Bolojan a transmis concluziile Summitul Comunităţii Politice Europene, desfăşurat la Tirana, în Albania. Președintele interimar a vorbit despre necesitatea găsirii unor soluții comune, în contextul amenințărilor cu care se confruntă statele europene în contextul actual. Printre acestea, el a menționat atacurile hibride şi interferenţele străine, ce provoacă îngrijorări tot mai mari, atât în România, cât și în restul Europei.
„La masa rotundă a Comunităţii Politice Europene, am discutat despre modalităţile de consolidare a rezilienţei democratice a societăţilor noastre şi despre cum să ne pregătim mai bine pentru atacurile hibride şi interferenţele străine. Confruntaţi cu ameninţări comune, trebuie să lucrăm la soluţii comune pentru a spori încrederea în instituţii şi a ne consolida capacitatea de a proteja valorile democratice”, a precizat Bolojan.
Negocierile pentru o pace durabilă, o prioritate
De asemenea, președintele interimar a transmis că s-au purtat discuții despre situația Ucrainei și negocierile de pace.
„La reuniunea Comunităţii Politice Europene de la Tirana, am avut discuţii deschise despre priorităţile şi provocările noastre comune, inclusiv despre modalităţile de a avansa în direcţia obţinerii unei păci durabile şi juste în Ucraina, garantarea securităţii pe întreg continentul european, dezvoltarea infrastructurii şi consolidarea rezilienţei democratice a societăţilor noastre”, a mai scris acesta.
Tema summitului de la Tirana a fost „Noua Europă într-o lume nouă: unitate – cooperare – acţiune comună”. La această reuniune au fost invitaţi să participe 47 de şefi de stat şi de guvern din statele membre UE-27, din Albania, Andorra, Armenia, Azerbaidjan, Bosnia şi Herţegovina, Georgia, Islanda, Kosovo, Liechtenstein, Republica Moldova, Monaco, Muntenegru, Macedonia de Nord, Norvegia, San Marino, Serbia, Elveţia, Turcia, Ucraina, Regatul Unit.