Metoda prin care Guvernul vrea să reducă evaziunea. Nu e originală, fiind testată deja de greci

Publicat: 21 nov. 2023, 16:00, de Florentin Lucaniuc, în ECONOMIE , ? cititori
Metoda prin care Guvernul vrea să reducă evaziunea. Nu e originală, fiind testată deja de greci

Pentru că sunt incapabile să-i prindă pe evazioniști, autoritățile statului îi vor recompensa pe românii care îi dau în vileag pe cei care eludează taxele și impozitele.

Grecia deja a implementat metode de recompensare pentru cei care îi dau în vileag pe evazioniști. Însă în România, această decizie ar putea să nu aibă succes deloc, prin prisma faptului că în țara noastră, turnătorii, de toate felurile, nu sunt deloc bine văzuți.

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a susținut că „cei care îi denunță pe evazioniștii fiscali ar putea să primească 1% din valoarea fraudei”.

„Ne gândim să fie un procent din fapta şi din contravaloarea faptei de evaziune pentru că, până la urmă, e meritul persoanei care a constatat. Dacă sunt mai multe persoane care sesizează aceeaşi faptă, ne putem gândi şi la un sistem de stimulare proporţională”, a declarat Boloș.

El susține că românii vor putea semnala online dacă, spre exemplu, angajatorul face plata parţială pe cartea de muncă sau dacă o firmă nu emite factură fiscală.

​Premierul Marcel Ciolacu a dat asigurări din nou, marți, că Guvernul nu va crește taxele și impozitele și nici nu va introduce altele noi în 2024. „Căutăm soluții să reducem impozitarea muncii și să continuăm măsurile de creștere a veniturilor bugetare prin combaterea evaziunii și printr-o mai bună colectare, inclusiv îmbunătățirea managementului la ANAF și Vămi”, a spus Ciolacu.

Săptămâna trecută, Ciolacu a început ședința de guvern susținând că are o „veste bună”. „ANAF- ul a început să-și facă treaba și să colecteze aproape de ținta asumată. În octombrie, colectarea veniturilor a ajuns la nivelul record de 40 de miliarde de lei”, a spus el în contextul scandalului legat de banii necesari pentru creșterea pensiilor în 2024.

Ministerul Finanțelor estima un deficit de 6,1% pentru anul viitor, dacă intră în vigoare noua lege a pensiilor, votată de Parlament pe repede înainte.