Metoda prin care un român a reușit să fure aproape 500.000 de lei de la banca la care lucra

Publicat: 09 dec. 2022, 10:28, de Florentin Lucaniuc, în ACTUALITATE , ? cititori
Metoda prin care un român a reușit să fure aproape 500.000 de lei de la banca la care lucra
Bani

Un angajat al UniCredit Iași a reușit să sustragă aproape jumătate de milion de lei de la banca la care lucra. Banii au fost sustraşi pe parcursul a 9 luni. A scăpat doar cu o pedeapsă cu suspendare, fiind obligat să returneze banii. 

Ionuţ Boidache a fost acuzat că în perioada august 2016 – mai 2017, a accesat fără drept sistemele informatice al UniCredit Bank, provocând acesteia un prejudiciu de 514.000 lei. Speculând o caracteristică a sistemului informatic, el făcea cumpărături şi retrăgea bani de la bancomat fără ca din cont să îi fie scăzut vreun ban. Boidache lucra la bancă de trei ani, întâi în contact center-ul acesteia, apoi ca ofiţer bancar, „backoffice credit card operations”. Modalitatea de operare a lui Boidache era relativ simplă. Efectua o tranzacţie pe internet din contul său curent în euro. În acel moment, suma aferentă era blocată automat de sistemul informatic al băncii. Rămânea temporar în cont, dar indisponibilă şi rezervată pentru decontarea ulterioară. Apoi intra în aplicaţia informatică internă a băncii, îşi accesa contul şi debloca suma rezervată pentru tranzacţie. Banii îi rămâneau în cont, iar comerciantul era plătit din fondurile băncii, întrucât Boidache nu avea fonduri disponibile în lei.

„Pentru a iniţia schimbarea cardului de pe contul de euro pe cel de lei, inculpatul avea nevoie, pe lângă propria autorizare şi de autorizarea unui coleg, modalitate denumită principiul celor «patru ochi». Din probele administrate în cauză a rezultat că angajaţii UniCredit Bank care autorizau această procedură nu aveau cunoştinţă de activitatea infracţională a inculpatului, relaţiile dintre aceştia fiind bazate pe încredere”, au reţinut ulterior procurorii în rechizitoriu.

Contul care se „umplea singur”

Boidache retrăgea şi bani de la bancomat. Efectua o extragere de bani de pe card, iar apoi revenea la serviciu şi proceda la deblocarea sumei retrase care devenea astfel din nou disponibilă.  Până să fie depistat, a făcut în total 546 de operaţiuni. Iniţial, debloca sume mici, de 25-100 de lei. Apoi, a trecut la sume mai mari, scrie ziaruldeiasi.ro

Bani
Aleph News