Metode ieftine de a face căldură în casă

Publicat: 14 nov. 2022, 19:17, de Mădălina Sfrijan, în LIFESTYLE , ? cititori
Metode ieftine de a face căldură în casă

Trăim un prezent dificil în care energia trece printr-o criză fără precedent. Numeroși oameni caută cu disperare metode ieftine de a face căldură în casă. Unele dintre acestea sunt de-a dreptul ingenioase.

Metode ieftine de a face căldură în casă în această iarnă

Cei mai mulți dintre români privesc cu îngrijorare spre iarna care vine. Totul din cauza contextului actual economic în care ne aflăm. Facturile uriașe la gazele naturale, dar și prețul lemnului de foc îi determină pe oameni să caute soluții ieftine și sustenabile de încălzire. Chiar dacă unele dintre acestea nu par a fi o soluție pe termen lung, totuși, reprezintă o variante demne de a fi încercate.

Încălzirea camerei cu ajutorul lumânărilor

Pentru această metodă ai nevoie de câteva lumânări sub formă de pastilă. De asemenea îți va fi de ajutor un ghiveci și o tavă rezistentă termic. Așează lumânările în tava de iena și aprinde-le.Deasupra lumânărilor așează ghiveciul preferabil din lut sau ceramică cu gura în jos. Astfel în interiorul acestuia se va creea căldură.În scurt timp aceasta se va propaga în întreaga încăpere. Bineînțeles că metoda nu te va ajuta să încălzești o întreaga locuință însă pentru o încăpere mică cum ar fi un dormitor sau în birou soluții apare chiar ingenioasă.

Convectorul electric

Chiar dacă în prezent curentul electric s-a scumpit, convectorul electric nu va consuma cât o centrală termică. Dezavantajul este în mod cert incapacitatea acestuia de a încălzi o suprafață mare.

Încălzirea cu brichete

Este vorba despre brichetele fabricate din rumeguș, îmbunătățite cu diferiți agenți. Astfel, acestea oferă o putere calorică mult mai mare decât cea a lemnului. O variantă mai ecologică a acestui tip de încălzire  constă în brichetele din paie. În cazul acestora arderea este destul de rapidă față de varianta fabricată din rumeguș.

Investește într-o izolație de calitate

Nu vei avea un randament bun dacă ai un sistem de încălzire avantajos, dar nu și o locuință izolată. Pierderile de căldură duc de cele mai multe ori la creșterile inutile ale facturilor. De asemenea la consumul nejustificat de materiale pentru încălzire. Dacă investești într-un sistem de izolație bun, lucrurile se vor schimba semnificativ.

Izolația exterioară dar și interioară a locuinței este cea mai recomandată metodă a specialiștilor dacă vrei să economisești.