Micii comercianți se plâng de restricționarea plăților în numerar. Află de ce!

Publicat: 20 sept. 2023, 18:30, de Alice Gherman, în Business , ? cititori
Micii comercianți se plâng de restricționarea plăților în numerar.  Află de ce!
Card

Micii comercianți se declară total nemulțumiți de reducerea drastică a plăților în numerar la magazinele cash and carry, impusă prin proiectul de măsuri fiscale cu care premierul Marcel Ciolacu va merge la Parlament asumându-și răspunderea.

Conform proiectului de măsuri fiscale care urmează a fi asumate de Marcel Ciolacu în Parlament, plățile în numerar vor fi drastic reduse, atât între firme și persoane fizice, cât și între firme. Astfel, micii comercianți nu vor mai putea merge să-și refacă stocurile de produse la magazinele de tip cash and carry și să efectueze plata cash, ci doar cu cardul. Cumpărăturile plătite cash vor trebui limitate la suma de 2.000 de lei. Până acum, limita era de 10.000 de lei.

În Nota de Fundamentare a proiectului care prevede limitarea plăților în numerar se motivează că Guvernul vrea în felul aceasta să combată evaziunea fiscală și acțiunea de spălare a banilor. Realitatea în care se zbat cei peste 60.000 de mici comercianți cât are România și majoritatea locuitorilor de la sate este alta. Guvernanții, însă, nu prea o cunosc sau nu prea vor să o cunoască. Foarte mulți comercianți au magazine în zone rurale, unde oamenii plătesc în numerar. „Unii coboară din munte să îți facă aprovizionarea. Seara, proprietarul s-ar duce la cash and carry să-și refacă stocurile, dar acum ne-a coborât plafonul. Păi, unde și cum să-mi urc eu bani pe card la ora aia ca să-mi plătesc marfa cu cardul?”, se întreabă retoric Feliciu Paraschiv, fondator al Paco Supermarkets și Vicepreşedinte Asociaţia Naţională a Comercianţilor Mici şi Mijlocii din România (ANCMMR).

Vicepreședintele ANCMMR mai ridică o serie de probleme la care Guvernul nu s-a gândit. El spune că mergând să facă plata cu cardul ca persoană juridică, băncile cresc comisionul la 3%. Mai mult decât atât, în mediul rural nu sunt ATM-uri sau casierii bancare și, chiar dacă există cumva în anumite localități, comerciantul nu se simte în siguranță să meargă la un asemenea ATM să încarce banii pe card, mai ales când e vorba de sume mari. „Cât de în siguranță mă simt cu toți banii ăia plimbați seară de seară cu sacoșa la bancomat? Că poate vede unul că vin zilnic cu sacul de bani și mă așteaptă într-o seară să-mi dea în cap!”, adaugă Feliciu Paraschiv.

ANCMMR reproșează guvernanților că nu a a fost invitată la consultări pe tema plăților cash și că, în ansamblu, Guvernul nu se gândește la cei din mediu rural, mai ales la persoanele vârstnice, care nu se simt confortabil sau chiar nu se descurcă să facă plăți cu cardul.