Micile războaie ale marelui Drulă: execută CNAIR pentru 94 de euro și 85 de cenți și amenință cu poliția, dacă nu-și ia banii

Publicat: 14 dec. 2021, 09:44, de Cezar Amariei, în News , ? cititori
Micile războaie ale marelui Drulă: execută CNAIR pentru 94 de euro și 85 de cenți și amenință cu poliția, dacă nu-și ia banii
Catalin Drula

Dacă forța unui lider s-ar măsura prin nivelul bătăliilor pe care le poartă, fostul ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă, ar ocupa ultima poziție în orice clasament. Dovadă, lupta sa actuală: execută silit una dintre cele mai mari instituții de stat, cu un buget anual de peste un miliard de euro, pentru un mărunțiș.

Mai exact, cere Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) suma de 469 lei și 50 de bani, echivalentul a 94 de euro și 85 de cenți, reprezentând cheltuieli de executare silită neonorate într-un dosar anterior.

Pentru a recupera banii a apelat, din nou, la un executor judecătoresc ce a trimis deja somația către instituția statului. CNAIR are la dispoziție zece zile, mai exact până în ajunul Crăciunului, să-i plătească restanța lui Drulă.

În cazul în care nu vă conformați prezentei somații, vom continua procedura de executare silită demarată împotriva dumneavoastră cu sprijinul organelor de poliție, jandarmerie și sau al altor agenți ai forței publice, dacă va fi necesar, urmând să suportați toate cheltuielile necesare suplimentare acestei activități”, se arată în documentul transmis luni CNAIR.

Mai pe românește, dacă instituția nu plătește, soarta câtorva pixuri sau topuri de hârtie este în pericol: ar putea fi vândute pentru a acoperi solicitarea lui Drulă.

Bani din lilieci

Pe 24 februarie 2015, Cătălin Drulă chema în judecată CNADR (vechea denumire a CNAIR) și cerea daune morale de 4.000 de lei pentru că nu i s-au comunicat „raportul de început” și „raportul intermediar nr. 1 precum și raportul intermediar nr. 2, dacă există”.

Datele erau transmise CNADR de Asociația pentru Protecția Liliecilor din România și se refereau la o peșteră – tunel de pe traseul autostrăzii Lugoj – Deva, în zona localității Șoimuș.

Instituția de stat a refuzat să ofere datele, motivând că legea nu permite să transmită documente, ci doar informații. Magistrații au fost de altă părere și i-au dat dreptate lui Drulă, mai puțin la capitolul daune morale pe care le-a respins, „având în vedere că reclamantul nu indică niciun element de determinare a prejudiciului moral, un minimum de argumente și indicii din care să rezulte în ce măsură drepturile personale nepatrimoniale i-au fost afectate ca urmare a faptei de necomunicare a informației”.

Așa că, dacă nu a reușit să primească 4.000 de lei de pe urma liliecilor din peștera Șoimuș, a rămas să se mulțumească cu cheltuielile de judecată și, mai nou, cu acești 469 lei și 50 de bani, cât a plătit  pe executarea silită.

Reacția CNAIR

Compania de stat promite că va plăti echivalentul celor 94 de euro și 85 de cenți în timp util și îi cere fostului ministru să nu le ocupe timpul cu „glumițe nesărate”.

Domnul Drulă face ce știe el mai bine: gălăgie nejustificată și activități cu scop incert. Îi garantăm că, până de Crăciun, îi vom remite suma solicitată, care nu reprezintă vreo despăgubire în urma deciziei instanței ci doar o recuperare a cheltuielilor pe care tot domnul Drulă le-a făcut pentru a executa silit CNAIR. Putea oricând, în perioada când era ministru, să recupereze sumele despre care spune că-i sunt datorate. Îl rugăm, dacă vrea să facă lucruri importante pentru infrastructură, să nu ne umple timpul cu glumițe nesărate”, ne-a transmis Alin Șerbănescu, purtătorul de cuvânt al CNAIR.

Instituția susține că i-a trimis toate documentele solicitate, referitoare la liliecii din Șoimeni, prin poșta electronică și cea fizică încă din 2018. Fostul ministru nu și-a ridicat însă corespondența, care s-a întors la sediul CNAIR.