Mielul de Paște, scump pentru mai toate buzunarele. Mulți români vor spune ”pas”

Publicat: 24 mart. 2024, 17:38, de Filon Stan, în SOCIAL , ? cititori
Mielul de Paște, scump pentru mai toate buzunarele. Mulți români vor spune ”pas”
Mielul de Paste, scump pentru mai toate buzunarele

Sfintele sărbători de Paști se apropie cu pași repezi, iar fermierii au spus cu cât va ajunge să se vândă kilogramul de carne de miel, nelipsit până acum de pe mesele românilor.

Mielul de Paște este nelipsit de pe masa românilor, însă anul acesta prețul cărnii va fi unul care va ține oamenii la distanță de galantare. Estimările au în vedere scumpirea hranei pentru animale, dar și lipsa forței de muncă.

Mielul de Paște, scump pentru mai toate buzunarele

În următoarea perioadă, crescătorii de ovine din țară se vor întâlni pentru a estima un preț minim de vânzare pe kilogramul de carne de miel în viu, pentru sărbătorile de Paște de anul acesta.

Cum se va forma prețul? Ei bine, crescătorii vor lua în calcul pentru Paște 2024 prețul hranei pentru animale, care a crescut, dar și lipsa forței de muncă. Rezultatul va fi unul usturător la buzunare pentru românul de rând.

Fermierii susțin că, în mare parte, prețul este stabilit în funcție de tariful cu care se vinde carnea la export, dar și de cererea existentă în țară în această perioadă.

„După cheltuielile de producție, ajunge mielul la sacrificare, prețurile vor crește. Dar depinde aici de puterea de cumpărare. Cererea și oferta o reglează. Acum vreo 10 ani, în România se consumau cam 5 milioane de miei la sărbătorile pascale. Acum, din an în an, s-a diminuat datorită scăderii puterii de cumpărare. Oamenii, mai ales ce-i în vârstă, s-au orientat spre o formulă de pasăre, altă carne mai ieftină… Mielul sacrificat s-ar putea să ajungă în jur de 45 de lei kilogramul. Aici este un mecanism care funcționează foarte bine și perfect – cererea și oferta”, spune Petru Gonțea, președintele Asociației Crescătorilor de Oi din Brașov.