Miercurea Cenușii: Papa ne cheamă pe toți la o Zi de Post și Rugăciune pentru pace în Ucraina

Publicat: 02 mart. 2022, 16:00, de Puterea.ro, în ACTUALITATE , ? cititori
Miercurea Cenușii: Papa ne cheamă pe toți la o Zi de Post și Rugăciune pentru pace în Ucraina

2 Martie, Miercurea Cenușii, marchează intrarea în Postul Paștelui a credincioșilor romano-catolici. În acest an, Papa Francisc a îndemnat ca în 2 martie, Miercurea Cenușii,  ”oamenii care cred și nu cred să se unească în rugăciune pentru o Zi de Post și Rugăciune pentru Pace în Ucraina.  

 ”Acum aș vrea să fac apel către toți oamenii, către cei care cred și cei care nu cred. Isus ne-a învățat că la nesăbuirea diabolică a violenței se răspunde cu armele lui Dumnezeu, cu post și rugăciune. Îi invit pe toți să țină pe 2 martie, Miercurea Cenușii, o Zi de post pentru pace. Fecioara Maria, regina păcii, să ferească omenirea de nebunia războiului!”. ”Fac apel la cei care dețin responsabilități politice ca să-și facă un serios examen de conștiință înaintea lui Dumnezeu, care este Dumnezeul păcii, nu al războiului”, a transmis Suveranul Pontif.

Prima Zi a Postului – Miercurea Cenușii

Miercurea Cenușii este prima zi a Postului Paștelui. În această zi, – ca și în Vinerea Mare -,  credincioșii sunt invitați la post: a mânca o singură dată în zi, fără carne și preparate din carne.  

În Miercurea Cenușii, preotul presară cenușă pe capul credincioșilor participanți la slujbe, spunând: ”Adu-ți aminte, omule, că din pământ ești și în pământ te vei întoarce” (Geneza, 3,19), cuvintele pe care Dumnezeu i le-a adresat lui Adam, când l-a izgonit din Rai. Acesta este un semn al pocăinței și al atașamentului credinciosului la sacrificiul suprem al Mântuitorului.

Cenușa provine din ramurile de salcie la noi – sau de palmier, măslin etc., în alte zone geografice –  cu care credincioșii au marcat, în anul precedent, Duminica Floriilor, intrarea lui Isus în Cetatea Ierusalim. Aceste ramuri sunt arse și cenușa este folosită în Miercurea Cenușii, prima zi din Postul Mare.

Devoțiunea Calea Crucii – Via Dolorosa

În Postul Mare, Postul Paștelui, credincioșii meditează Patimile lui Isus și printr-o devoțiune specială: Calea Crucii. În biserici, sunt 14 fresce,  numite stațiuni, care redau momentele esențiale din patima Mântuitorului, de la condamnarea la moarte, drumul anevoios până pe Golgota, umilița, biciuirea până la răstignirea pe Cruce.

În timpul acestei devoțiuni, Crucea este purtată de la o stațiune la alta, însoțită de preot și credincioși cu lumânări aprinse, refăcând calea până la Golgota.

De obicei, în Vinerea Mare, la Roma, Calea Crucii are loc Colosseum, locul în care mii de oameni au îndurat martiriul pentru că au rămas fideli lui Cristos.

La prima vedere această devoțiune este una tristă, dar Biserica ne invită ca să descoperim că Sfânta Cruce a lui Cristos este și o unealtă de moarte, dar și de viață nouă, care unește Cerul cu Pământul, Nordul și Sudul, Estul și Vestul, întocmai ca Isus pe Cruce.