Mihai Macaveiu, secretar de stat în Ministerul Economiei: Angajații companiilor rusești de la noi trebuie protejați

Secretarul de stat din Ministerul Economiei, Mihai Macaveiu, preşedintele PSD Mediaş, a declarat vineri, într-un comunicat de presă, că trebuie protejaţi cei peste 22.000 de angajaţi ai firmelor ruseşti din România şi care se află în dificultate din cauza restricţiilor impuse acestor societăţi.

„Companiile din ţara noastră care au fost vizate de sancţiunile luate la nivel european au mii de angajaţi, iar aceştia se află în dificultate din cauza acestor măsuri restrictive impuse. Trebuie să ne asigurăm că riscul pierderii locurilor de muncă este diminuat, iar companiile pot plăti în continuare angajaţii. Sunt peste 22.000 de angajaţi în industria metalurgică, iar aceştia aşteptau de la noi măsuri concrete în contextul conflictului din Ucraina şi sancţiunilor impuse societăţilor comerciale cu capital rusesc”, a precizat Mihai Macaveiu, secretar de stat în Ministerul Economiei.

Guvernul a adoptat, joi, o Ordonanţă de urgenţă prin care companiile ruseşti din România îşi vor putea continua activitatea dacă vor intra sub strica supraveghere a statului. Astfel, Ordonanţa de modificare a OUG nr. 202/2008 prevede ca, prin instituirea unui set eficient de garanţii, firmele pot desfăşura activitatea în continuare fără a avea un impact din cauza sancţiunilor internaţionale impuse, se arată în comunicat.

Conform modificării legislative, companiile pot trimite solicitări pentru reluarea activităţii sub supraveghere către Ministerul Economiei, iar dacă este aprobată cererea, prin ordin al ministrului, se desemnează un reprezentant al ministerului care să fie în calitate de supraveghetor permanent.

„Prin această măsură ne asigurăm că identificăm rapid nerespectarea sancţiunilor şi vom putea monitoriza atent activitatea operatorilor economici. De altfel, Ordonanţa adoptată în şedinţa de Guvern prevede şi cazul revenirii la regimul sancţiunilor dacă resursele economice ale companiei sunt utilizate încălcând sancţiunile internaţionale”, a evidenţiat secretarul de stat Mihai Macaveiu.

Potrivit acestuia, „dacă societatea comercială nu îndeplineşte condiţiile pentru instituirea supravegherii, Ministerul Economiei comunică acest lucru în termen de 5 zile lucrătoare autorităţii competente care a primit iniţial cererea din partea firmei”.

Guvernul a informat joi că a adoptat, printr-o ordonanţă de urgenţă de completare a OG nr. 202/2008 privind punerea în aplicare a sancţiunilor internaţionale, o serie de măsuri care să asigure continuarea regimului sancţionatoriu al Uniunii Europene, aplicat în contextul agresiunii militare ruse din Ucraina, fără a prejudicia activitatea unor companii din România şi, implicit, locurile de muncă din aceste companii.

Astfel, conform unui comunicat al Executivului, se introduce posibilitatea de instituire a unui mecanism de control care să furnizeze garanţii că persoana juridică asupra căreia se aplică sancţiunile nu poate avea acces la fonduri sau resurse economice ale entităţii deţinute sau controlate.

„În baza acestui mecanism de control, se pot face unele derogări, în sensul de a fi permise operaţiuni precum accesarea fondurilor necesare pentru continuarea activităţii economice, plata salariilor angajaţilor, plata utilităţilor, a serviciilor, taxelor, contribuţiilor, costurilor comerciale, furnizorilor aferenţi activităţii de producţie, achiziţie şi vânzare etc”, se mai arată în comunicatul Guvernului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Atac cu 130 de rachete în Tel Aviv. Ambasadorul Israelului în...

Ploaie de rachete lansate din Fâşia Gaza spre metropola israeliană Tel Aviv. Mişcarea islamistă Hamas a anunţat marţi seara că a lansat 130 de...
Wizz Air introduce trei curse noi din Cluj Napoca

Care este numărul de telefon al Wizz Air pentru România fără...

Călătorii care au întrebări sau nelămuri legate de rezervările de bilete de avion de la Wiz Air întâmpină, de regulă, dificultăți în a contacta...