Mii de angajați disponibilizați după ce Primăria Generală București închide 14 companii municipale

Publicat: 31 aug. 2021, 14:45, de Cezar Amariei, în Orașul meu , ? cititori
Mii de angajați disponibilizați după ce Primăria Generală București închide 14 companii municipale

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a anunțat marți că au fost definitivate procedurile administrative pentru închiderea a 14 companii municipale, acțiune în urma căreia 2.700 de angajați vor fi disponibilizați.

Primarul general a reamintit despre cheltuielile „exagerate pe care aceste companii municipale le-au produs în bugetul orașului”: „E un prejudiciu de sute de milioane de euro. Vă aduc aminte doar că în urma unui control al Ministerului Finanțelor am sesizat DNA-ul pentru gravele prejudicii și abuzuri de la Compania de Cimitire, unde s-au eludat proceduri de achiziție publică, unde s-au cumpărat cu sume mult peste prețul pieței mai multe bunuri”.

Nicușor Dan a anunțat că vor fi închise 14 companii.

Am definitivat procedurile noastre administrative pentru a închide 14 din cele 16 companii pe care urma să le închidem în prima etapă. Din acest moment, rămâne doar să se desfășoare procedurile juridice, de către lichidatori și de instanțele de judecată. Din cele 14 companii vor fi disponibilizați 2.700 de oameni, mulți dintre ei au plecat deja, cheltuielile salariale anuale ale acestor oameni, 150 de milioane de lei”, a declarat primarul.

Conform acestuia, din cele 16 companii au mai rămas de închis cele de parking și de protecție civilă: „Le vom închide curând”.

Nicușor Dan a anunțat că sunt alte 4 companii care vor fi menținute provizoriu „pentru că asigură niște servicii pe care la un moment dat o să le trecem în structura municipalității”. Este vorba de iluminatul public, de întreținerea semafoarelor, de activitatea de dezinfecție, dezinsecție, deratizare și de compania imobiliară care are în administrare blocul social din Ghencea.

Așa cum am spus de la începutul mandatului o să păstrăm evident STP-ul, Termoenergetica și Energetica și o să păstrăm Trustul de clădiri metropolitane, pentru că trustul se ocupă de marile lucrări de infrastructură ale municipalității și am pierde cel puțin un an să transferăm aceste lucrări către alte companii”.

El a precizat că închiderea companiilor municipale nu a fost „o simplă operațiune administrativă, au fost dificultăți tehnice serioase”.