Mii de bolnavi de cancer, în pericol din cauza lipsei medicamentelor

Publicat: 13 ian. 2023, 09:49, de Mariana Olteanu, în Sănătate , ? cititori
Mii de bolnavi de cancer, în pericol din cauza lipsei medicamentelor

Viața a mii de bolnavi de cancer este în pericol din cauza lipsei medicamentelor. Lista medicamentelor pentru cancer care lipsesc din farmacii crește de la o zi la alta.

La momentul actual, cel puțin 8 tratamente vitale pentru cancer nu se găsesc în farmacii. Din acest motiv, unii bolnavi sunt nevoiți să-și amâne ședințele de chimioterapie.

Lipsa a trei dintre medicamente a fost conformată de Ministerul Sănătății. Printre cele care lipsesc se numără Paclitaxel sau Cisplatin.

Ministrul Sănătății e de părere că de vină ar fi managerii., pentru că nu le-au comandat la timp. 

Medicamente contra cancerului din substanțe extrase din cartofi, roșii sau vinete

Viitoarele medicamente contra cancerului – care rămâne una din principalele cauze de deces la nivel global – se vor putea baza pe compuși bioactivi din plante din familia Solanacee, cum sunt cartofii, roșiile sau vinetele, scrie Futura sante.

Numiți glicoalcaloizi (GA), acești compuși naturali sunt produși de plante care deja sunt folosite de medicina tradițională pentru tratarea a numeroase tulburări.

GA are proprietăți antitumorale importante, cu un puternic efect inhibitor asupra creșterii celulelor canceroase.

Cercetătorii polonezi au analizat ultimele studii (2015 – 2022) în privința proprietăților anticanceroase ale GA din Solanacee.

Cercetătorii s-au concentrat asupra cinci GA: solanină, chaconină, solasonină, solamargină și tomatină.

De exemplu, solanina din cartofi, al cărei nivel depinde de expunerea la lumină și temperatură, împiedică formarea de substanțe cancerigene în organism și inhibă metastazele. Tomatina (din tomate) favorizează reglarea ciclului celular reușind să ucidă celulele canceroase. Solamargina din vinete împiedică celulele canceroase ale ficatului să se repoducă.

Cercetătorii susțin că acești compuși ar putea fi folosiți în combinație cu alte medicamente sau terapii cu scopul de a le îmbunătăți eficacitatea.

Totuși, se recomandă atenție sporită la efectele lor citotoxice subliniate de unele studii: siguranța medicamentelor va trebui să fie bine studiată înainte de a dezvolta un medicament pe bază de GA.