Mii de ucraineni se refugiază din calea armatei ruse prin Vama de la Galați și Vama Isaccea-Orlovka

Câteva mii de ucraineni din zona Odesa au luat cu asalt vămile cu România și Republica Moldova după asaltul de joi al armatei ruse în zona litoralului ucrainean al Mării Negre și în special în zona Odesa. Acest atac dovedește că rușii intenționează să ocupe și teritoriul de la Marea Neagră și Canalul Bâstroe, care face legătura dintre mare și brațul Chilia, continuând până la confluența Prutului cu Dunărea, la Giurgiulești, la 10 km de Galați.

Prin Vama „Galați – Rutier” de la Giurgiulești, unde funcționează un Centru Triplu de Contact România – Republica Moldova – Ucraina, au trecut, joi și vineri dimineață, peste 2.000 de cetățeni ai Ucrainei și Republicii Moldova, numărul celor care tranzitează vama fiind în continuă creștere.

De vineri, bacul de la Vama dintre Isaccea și Orlovka (Ucraina) efectuează curse de traversare a Dunării la fiecare trei ore, la fiecare cursă fiind transportate 700 de persoane. Un restaurant din Isaccea le oferă refugiaților, gratuit, o masă caldă, singura condiție fiind să prezinte un act de identitate.

Majoritatea refugiaților vin cu mașinile personale și nu rămân la Galați, încercând să ajungă în alte orașe din țară sau în statele Uniunii Europene, unde au rude sau prieteni.

Până acum, o singură familie de refugiați din Ucraina a fost cazată la Centrul Regional pentru Solicitanții de Azil din Galați. Primăria Galați a pregătit deja spațiile pentru cazarea a câteva sute de refugiați și continuă pregătirea altor spații.

Douăzeci de profesori ai Universității din Ismail și familiile lor, cazați în campusul Universității din Galați

În campusul Universității „Dunărea de Jos” din Galați vor fi cazați 20 de profesori de la Universitatea din Ismail (Ucraina), cu care universitatea gălățeană are o colaborare. „Suntem pregătiţi să-i primim, să le oferim cazare, masă și asistenţă medicală. Este vorba de 20 de cadre didactice şi famiiile lor. Îi vom caza în spaţiile disponibile pe care le avem în cămine, vom face un palier special pentru dumnealor. O parte sunt cetăţeni ucraineni, o parte au dublă cetăţenie”, a declarat Alexandru Nechifor, prorector la universității.

În campusul universității din Galați sunt cazați 85 de studenți din Ucraina care urmează cursurile universității.

Mii de refugiați iau cu asalt și vămile dintre Moldova și Ucraina. Poliția de Frontieră din Moldova a simplificat procedurile

Joi, au trecut prin vămile dintre Republica Moldova și Ucraina, pe sensul de intrare în Republica Moldova din Ucraina, 4.244 de cetățeni ai Ucrainei și 6.343 de cetățeni ai Republicii Moldova.

Poliția de Frontieră din Republica Moldova a simplificat procedurile, renunțându-se la obligația cetățenilor ucraineni de a prezenta un pașaport: „La traversarea frontierei de stat pe sensul de intrare în Republica Moldova de pe teritoriul Ucrainei se autorizează trecerea frontierei de stat a cetățenilor ucraineni, prin punctele de trecere a frontierei de stat, la prezentarea a UNUIA din actele de identitate: pentru minori, unul din următoarele acte: certificatul de naștere, actul de identitate național (buletinul/card de identitate), pașaport; pentru maturi – actul de identitate național (buletin/card de identitate) sau pașaport”, se spune în anunțul Poliției de Frontieră din Republica Moldova.

Companiile de telefonie din Republica Moldova, Orange și Moldtelecom, le oferă gratuit cartele PrePay cetățenilor ucraineni aflați la vamă.

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Locul din România unde va fi amplasată cea mai mare fabrică de pavaje din sud-estul Europei

Locul din România unde va fi amplasată cea mai mare fabrică...

Investiția majoră care urmează să transforme peisajul industrial din apropierea Bucureștiului va fi amplasată la Bolintin Vale. Aici se construiește o nouă fabrică de...
Mierea importată din afara UE, la control

Mierea importată din afara UE, la control

Analizele pentru mierea importată din afara UE ar urma să fie efectuate în cadrul unui laborator de referinţă la nivel naţional. Aceasta este concluzia...